Спільна конфіскація заморожених активів РФ західними країнами нівелює ризики для них – експертка

Ексклюзив Якщо всі західні країни коаліційно конфіскують заморожені російські активи, це нівелює всі ризики.

На цьому в коментарі Укрінформу наголосила співзасновниця Міжнародного центру української перемоги, член правління ЦПК Олена Галушка.

«Коли треті країни адвокатують проти конфіскації, то дуже часто використовують кілька аргументів. Один з них, що вони будуть забирати свої резерви і переводити їх в іншу валюту. Тоді виникає питання – яку валюту?… Найбільше резервів (59%) – це долар, 20% – це євро», – зазначила вона.

Галушка наводить дані, що ще 5% валютних резервів зберігається в японській єні, 5% – у британському фунті, а на китайський юань і решту валют світу припадає 2% і 9% глобальних резервів відповідно.

«Ми говоримо нашим партнерам, що якщо США, Європа, Японія, Британія підуть разом, то куди всі ці активи перетечуть? Очевидно, що якщо буде рішення Групи семи, Швейцарія й Австралія швидше будуть тяжіти до них, а не до Китаю. Тому вже аргумент про те, що «завалять» західні валюти, не є валідним», – відзначила експертка.

Китайський юань, за оцінкою Галушки, не є резервною валютою, адже він не конвертується вільно, фінансовий ринок Китаю не є вільним, бо в країні є атаки та тиск на інвесторів.

Вона також акцентувала, що потенційно на західні валюти може вплинути лише конфіскація активів однією країною. Тоді б резерви могли б перетекти, наприклад, з долара в євро. Саме тому Україна пропонує приймати рішення коаліцією.

«Вони (противники конфіскації – ред.) говорять, що почнуть розпродувати західні цінні папери, виводити свої кошти і вкладати їх кудись в інше місце. Ми знову повертаємося до проблеми – куди? В ОАЕ, Саудівську Аравію, Індонезію, Китай, Росію? Західний фінансовий ринок настільки сильний, домінуючий, що знайти заміну і їхнім резервним валютам, і цінним паперам, мʼяко кажучи, не так просто», – переконана вона.

Як повідомлялося, Саудівська Аравія на початку цього року приватно натякала країнам Групи семи, що може продати частину європейських боргових зобов'язань, якщо держави G7 вирішать конфіскувати заморожені активи Росії.

www.ukrinform.ua

Exit mobile version