Зменшити дефіцит потужності цієї зими можна силами активних місцевих громад і бізнесу – експертка

Ексклюзив Активні місцеві громади та бізнес можуть самотужки зменшити дефіцит потужності цього опалювального сезону, якщо будуватимуть власні генеруючі потужності.

Таку думку висловила незалежна експертка з питань ядерної енергетики та безпеки Ольга Кошарна у коментарі для публікації Укрінформу.

"Наш порятунок – на плечах великого бізнесу. Чим більше потужностей він сам собі збудує, тим менше споживатиме з об’єднаної енергосистеми і більше залишиться для потреб населення. Знаю, що українські виробники, щоб не зупиняти роботу, самі давно шукають газові, газотурбінні, біогазові установки для самозабезпечення", – сказала Кошарна.

Крім того, вона відзначила великий вклад активності територіальних громад у розбудову енергетичної незалежності окремих населених пунктів.

"Вони мають напряму з донорами спілкуватися, а не через Міністерство енергетики, щоб під конкретні проєкти їм давали обладнання. Є ж позитивні кейси Житомира, Тернополя, Хмельницького, де міські очільники активно займалися енергозабезпеченням своїх міст", – наголосила експертка.

Відео: МКСК

На її думку, українським громадянам слід гуртуватися і самотужки намагатися хоча б частково забезпечити собі енергопостачання на період відключень електроенергії.

Як повідомлялося, внаслідок поновлення масованих атак на українську енергосистему із березня 2024 року було втрачено 9 ГВт потужностей електростанцій. Зокрема, росіяни зруйнували теплоелектростанції та половину великих гідроелектростанцій.

www.ukrinform.ua

Exit mobile version