Голова Нацбанку: Вплив підвищення податків на інфляцію буде близьким до нейтрального

Національний банк оцінює вплив пакета підвищення податків на інфляцію та економічну активність як близький до нейтрального.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний.

"За нашими оцінками, вплив на ціни буде близьким до нейтрального. Адже через підвищення оподаткування доходів додаткові бюджетні ресурси повертатимуться в економіку, відповідно, не створюючи додаткового тиску на попит та ціни", – пояснив голова НБУ.

За його словами, хоча нові податки можуть дещо стримувати економічну активність, пом'якшення фіскальної політики через збільшення бюджетного дефіциту компенсує цей ефект.

«Як результат, ми не очікуємо негативного ефекту на економічні процеси», – підкреслив голова Нацбанку.

Водночас він укотре наголосив, що Національний банк проти оподаткування надприбутків банків, оскільки від такого екстреного заходу буде більше шкоди, ніж користі.

Як повідомляв Укрінформ, 17 вересня 2024 року Верховна Рада з другої спроби підтримала в першому читанні законопроєкт №11416д про збільшення податків на 58 млрд грн у цьому році та 137 млрд грн у наступному для забезпечення оборони.

Зокрема, планується: підвищення військового збору з 1,5% до 5% для платників ПДФО; авансові внески з податку на прибуток для АЗС; підвищення податків для ФОП 1 і 2 групи; 1% військового збору для ФОП 3 групи; 25% податку на прибуток фінустанов; 50% податку на прибуток банків у 2024 році; помісячна звітність із ПДФО (для економічного бронювання).

Національний банк України виступає проти ініціативи повторного підвищення податку на прибуток для банків до 50%. За оцінками НБУ, таке рішення може спричинити проблеми з капіталом у двох державних фінансових установ, що вимагатиме мільярдних бюджетних витрат на їхню докапіталізацію.

www.ukrinform.ua

Exit mobile version