Вчені розкрили таємницю створених зірками важких елементів

Вчені розкрили таємницю створених зірками важких елементів / фото Вікіпедія

Вчені розкрили таємницю створених зірками важких елементів. Результати дослідження Аргонської національної лабораторії опубліковано в журналі Astronomy & Astrophysics.

Дослідники вивчали ядерну реакцію та вимірювали умови, які можуть пояснити, як важкі елементи утворюються всередині зірок.

Зазначається, що зірки в основному складаються з легких елементів водню та гелію. Однак у глибині свого ядра вони також проводять процес, наззваний нуклеосинтезом, який призводить до утворення важких елементів у результаті синтезу ядер водню та гелію.

Відео дня

Зоряний нуклеосинтез був загадкою для вчених, оскільки досі неясно, які конкретні умови та механізми спричиняють виробництво різних важких металів усередині зірок. Виявляється, що важливою частиною цього процесу є захоплення нейтронів, під час якого нейтрони додаються до існуючих ядер. Потім ці ядра еволюціонують і перетворюються на важкі елементи.

Існує три типи процесів захоплення нейтронів; s-процес (повільне захоплення нейтронів), r-процес (швидке захоплення нейтронів) та i-процес (проміжне захоплення нейтронів). Вони пояснюють утворення важких елементів на різних етапах життєвого циклу зірки.

Наприклад, перші два мають місце у випадку червоних гігантів (гігантських зірок, що наближаються до кінця свого життєвого циклу) і наднових (зірок, що вибухають) відповідно. Тоді як i-процес особливо корисний для пояснення виробництва специфічних важких елементів, таких як лантан і барій, у зростаючих білих карликах (ядро мертвої зірки без ядерного палива).

Так, i-процес має велике значення, оскільки він відбувається в середовищах з помірною густиною нейтронів, на відміну від екстремальних умов, необхідних для r-процесу або нижчої густини нейтронів, характерної для s-процесу.

Автори дослідження також повідомили про вимірювання ядерної реакції, яка впливає на виробництво лантану в i-процесі. Вони стверджують, що “з новими обмеженнями вчені можуть підтвердити щільність нейтронів, необхідну для i-процесу. Вони також можуть підтвердити, що швидко зростаючі білі карлики є життєздатним місцем для i-процесу”.

За словами авторів дослідження, лантан відіграє важливу роль у розумінні i-процесу, оскільки його велика кількість у зірках разом із такими елементами, як барій і європій, допомагає вченим зробити висновок про умови, за яких відбувається i-процес:

“Це важливий крок до визначення точного астрофізичного місця розташування зірок, які несуть сигнатуру i-процесу”

Дослідження космосу – останні новини

Як повідомляв УНІАН, у Землі буде два місяці. Учені з’ясували, що наприкінці вересня біля Землі опиниться ще один сусід.

Дослідники підрахували, що виявлене небесне тіло – це астероїд 2024 PT5, який обертатиметься навколо Землі з 25 вересня по 25 листопада. Науковці охрестили знахідку новим “міні-місяцем” і сказали, що така подія може повторитися у 2055 році.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Від зіткнення до темряви: що станеться, якщо в Землю вріжеться руйнівний астероїд
  • У Німеччині випадково знайшли досі невідомий твір Моцарта
  • Вчені заявили, що знайшли першоджерело Covid: експерт “розніс” на друзки цю сенсацію
  • www.unian.ua

    Exit mobile version