Навіщо в СРСР клеїли газети під шпалери: унікальний ретро-лайфхак

Навіщо під шпалери клеїли газети в СРСР / колаж УНІАН, фото pexels.com

Ті, хто хоч раз міняв радянські шпалери на більш сучасні, знає: під ними можна виявити ще один шар – газетний. Але це була не “капсула часу” – старі газети на стіні виконували відразу три важливі функції. Давайте розберемося, для чого клеїли газети під шпалери в СРСР.

Навіщо під шпалери клеїли газети в СРСР

З радянських часів до нас дійшло чимало дивовижних практик – цікавих і корисних. Поклейка газет під шпалери – одна з таких, хоча на перший погляд вона і може здатися дивною та безглуздою. Але це не так.

Газети під шпалерами виконували три дуже важливі функції:

Відео дня

  • Вирівнювання стін
  • Зазвичай стіни вирівнюють шпаклівкою, але за часів Союзу її як такої у продажу не було – готували самі, втім, зробити з її допомогою ідеально рівну стіну вдавалося не завжди. Та оскільки поклейка шпалер передбачає рівні стіни, то спритні громадяни і здогадалися клеїти на них газети.

    Там, де рельєф стіни був нерівний, газети клеїли інколи у два або навіть три шари. Коли вони висихали, то папір натягувався, приховуючи нерівності й створюючи тим самим майже ідеально рівну поверхню, на яку чудово “лягали” шпалери.

  • Створення основи
  • У Радянському Союзі не було щільних вінілових шпалер на флізеліновій основі – їх робили з тонкого і крихкого паперу. При наклеюванні просто на стіну такі шпалери рвалися, що було подібно до катастрофи, адже товар був у дефіциті. Також при такій поклейці часто зі стін обвалювалася штукатурка – разом зі шпалерами.

    Газети ж, завдяки своїй легкості, краще трималися на поштукатурених або ж бетонних стінах, і зчеплення шпалер із газетами було надійнішим. Таким чином стара періодика зміцнювала стіни і виконувала ще й роль основи – ґрунтовки в сучасному розумінні.

  • Утеплення
  • Може, це прозвучить і дивно, але за допомогою наклеєних газет у кілька шарів також можна було й утеплити стіни. Теплоізоляційні властивості, які мали газети, допомагали зберігати тепло у квартирі в зимовий час.

    Були, щоправда, у газет під шпалерами і недоліки: з часом газети могли поміняти свій колір, і на шпалерах проступали чорнильні плями. Але користі було однозначно більше.

    Раніше ми розповідали, які продукти СРСР більше не можна знайти в продажу.

    www.unian.ua

    Exit mobile version