Онлайн-аукціони в Прозорро.Продажі з 2016 року поповнили бюджет на понад ₴90 мільярдів

Онлайн-аукціони в державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі, починаючи з 2016 року, поповнили бюджет різних рівні на понад 90 млрд гривень за майже 129 тис. успішних торгів.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомило Міністерство економіки України.

Зазначається, що найбільше коштів за результатами аукціонів залучено Фондом гарантування вкладів через продаж активів банків-банкрутів – понад 30 млрд грн. Державний та місцеві бюджети за результатами приватизаційних онлайн-аукціонів поповнилися на 18,7 млрд грн. Ще понад 18 млрд грн отримали організатори торгів з реалізації активів у справах про банкрутство для розрахунків з кредиторами.

«Цифрові інструменти дозволяють покращувати ефективність управління державним майном та залучати інвестиції. За весь час роботи системи за активи позмагалися вже понад 103 тис. учасників», – прокоментувала перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Станом на кінець вересня 2024 року через Прозорро.Продажі реалізуються публічні активи на понад 20 ринках, доступ до яких має кожний охочий. Торги з продажу та здачі в оренду майна оголосили понад 8,9 тисяч організаторів.

За кількістю успішно проведених аукціонів лідером є Укрзалізниця, на рахунку якої майже 21,7 тисяч завершених торгів. Високі показники також мають банки-банкрути, що перебувають під управлінням Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Зокрема, банк "Дельта" провів понад 3,3 тисячі успішних аукціонів, а банк "Надра" – більше 2,6 тисяч.

За словами СЕО Прозорро.Продажі Сергія Бута, електронні торги забезпечують ефективне використання публічних активів та прозоре поповнення бюджетів. Так, громади активно використовують електронні торги з 2017 року, завдяки чому місцеві бюджети поповнилися на понад 8,1 млрд грн. Ці кошти спрямовуються на благоустрій, соціальні проєкти та підтримку армії, а в колишніх занедбаних комунальних приміщеннях з'являються нові об'єкти інфраструктури.

Як повідомлялось, найдорожчим реалізованим активом через електронні торги за увесь час є частина майна збанкрутілого ПАТ "Дніпровський металургійний комбінат" за 9,2 млрд гривень. До трійки лотів з найвищою вартістю входять також готель "Дніпро" та спецдозвіл на користування надрами – Площа Майорівська – за кожен актив переможці сплатили понад 1,1 млрд грн.

Станом на 25 вересня 2024 року майже 3,2 тис. аукціонів у державній системі знаходяться на етапі укладання угод і можуть принести організаторам ще понад 5,2 млрд грн, а за час воєнного стану організатори одержали майже 30,3 млрд грн.

Фото: Flickr

www.ukrinform.ua

Exit mobile version