У Гарварді назвали два найшкідливіші продукти для здоров’я

Гарвардські вчені розповіли, чого краще не їсти і не пити / фото ua.depositphotos.com

Вживання солодких або підсолоджених напоїв, а також сильно оброблених продуктів може підвищити ризик серцевих захворювань.

Про це йдеться в дослідженні Гарвардської школи громадської охорони здоров’я, опублікованому в The Lancet, пише New York Post. Зокрема, дослідники 30 років відстежували споживання ультраобробленої їжі більш ніж 200 тис. медичних працівників, щоб з’ясувати, чи розвинулися в них серцеві захворювання або інсульт.

Ультраоброблені продукти містять надлишкові калорії, додані цукри, натрій і шкідливі жири.

Відео дня

Автори дослідження розділили ультраоброблені продукти на 10 груп:

Три найпопулярніші типи серед випробовуваних – хліб і пластівці, солодкі закуски та десерти, а також готові страви.

Дослідники визначили, що не всі такі продукти погані – гострі закуски, пластівці та десерти на основі йогурту/молочних продуктів пов’язані з нижчим ризиком серцевих захворювань, а ультраоброблений хліб і пластівці пов’язані з нижчим ризиком інсульту.

Експерти з харчування давно застерігають від солодких газованих напоїв і обробленого м’яса. Занадто велика кількість доданого цукру може призвести до хронічного запалення серця і кровоносних судин та підвищити ризик діабету.

А оброблене м’ясо готували шляхом соління, в’ялення, копчення або додавання хімічних консервантів. Сіль може підвищувати артеріальний тиск, а насичені жири – рівень холестерину.

Науковці зробили висновок, що слід відмовитися від газованих напоїв та обробленого м’яса, а також слід враховувати поживну цінність ультраоброблених продуктів перед вживанням.

“Зниження вмісту натрію, насичених жирів, доданих цукрів і різних добавок, які не є необхідними для здоров’я людини”, – підсумували автори дослідження.

Інші новини про оброблені продукти та напої

Вживання ультраоброблених продуктів і напоїв часто може призвести до вищого ризику розвитку таких захворювань, як деменція або діабет 2 типу. Дієтолог Цзінань Банна назвала сильно оброблений напій №1, який вона ніколи не вживає. Вона заявила, що ніколи не вживає газовану воду.

www.unian.ua

Exit mobile version