Став батьком для 10 тисяч нащадків: скільки років найстарішому крокодилу у світі

Генрі народився близько 1900 року / скриншот з відео

Генрі є найстарішим з відомих крокодилів у світі, якому близько 123 роки. Лише за останні кілька десятиліть він став батьком тисяч нащадків, пише IFL Science.

За ці роки Генрі досяг велетенських розмірів. Крокодил сягає понад 5 метрів від морди до хвоста та важить 700 кілограмів. Якщо порівнювати, то середній нільський крокодил виростає до 4,5 метрів та важить приблизно 410 кілограмів. Попри свою назву, цей вид можна зустріти на більшій частині Африки. 

“Вважається, що Генрі народився близько 1900 року серед боліт дельти Окаванго в Ботсвані, згідно з даними природоохоронного центру Crocworld в Південній Африці, де він живе з 1985 року. Після прибуття до Crocworld Генрі спаровувався щонайменше з 6 самками, що дозволило його доглядачам підрахувати, що він став батьком понад 10 000 нащадків менш ніж за 40 років”, – розповіли у матеріалі.

Розміри крокодила Генрі дивують / скриншот з відео

Його день народження відзначають 16 грудня, тому вже взимку йому виповниться 124 роки. Проте через те, що він народився в дикій природі, його точна дата народження невідома. 

У британській телепередачі “Вбивця кроксів” розповіли, що Генрі було спіймано у 1903 році ловцем Сер Генрі, звідси і походить його ім’я, проте ця історія не узгоджується з інформацією на сайті Crocworld, де зазначається, що крокодил провів “більшу частину свого життя” в дельті річки Окаванго. 

“Незалежно від своєї передісторії, Генрі, безумовно, чудовий звір. Він ділить своє нинішнє місце проживання з іншим старим крокодилом, на ім’я Колгейт, якому, за оцінками, вже 90 років”, – додали у IFL Science.

У виданні наголосили, що крокодили можуть досягти 100-річного віку в неволі, однак деякі науковці припускають, що ці тварини можуть показувати певний ступінь незначного старіння. За їхніми словами, теоретично крокодили не вмирають від “старості”, а лише піддаються зовнішнім фактором, таким як голод, нещасні випадки або хвороби. 

Крокодили є дуже витривалими тваринами / скриншот з відео

Проте було б помилкою вважати, що крокодили є безсмертними. Однак багато чинників, швидше за все, пов’язані з їхньою витривалістю, але у деяких дослідженнях йдеться про те, що це може бути пов’язано з мікроорганізмами, які живуть в кишківнику крокодилів. 

“Враховуючи важливість мікробіому кишківника для фізіології його господаря, ми припускаємо, що мікробіом кишківника крокодила та/або його метаболіти виробляють речовини, які сприяють його “витривалості” та довголіттю”, – зазначили у висновку одного з досліджень. 

Інші цікавинки про тварин

Раніше біологи розповіли, яка тварина може народити найбільше дитинчат за один раз. Зокрема в яєчниках океанічної місяць-риби (Mola mola) одночасно міститься до 300 мільйонів яєць. 

Також стало відомо, яка тварина є найнебезпечнішою у світі. За словами дослідників, йдеться про південного казуара, який має зріст 2 метри, а його вага може сягати 76 кілограмів. 

www.unian.ua

Exit mobile version