Чашка, горнятко чи філіжанка: простий тест на знання української мови

Чи правильно казати “горнятко кави”? / фото ua.depositphotos.com

Часто у кафе можна почути, як українці замовляють горнятко чи філіжанку кави. Але чи добре ми знаємо правильні назви посудин для напоїв?

Український вчитель та мовознавець Олександр Авраменко пояснив різницю в етері “Сніданку з 1+1”. Він розпочав черговий урок з пропозиції перевірити себе за допомогою простого тесту. Ви маєте відповісти, яка з цих посудин не призначена для напоїв:

  1. Чашка.
  2. Горнятко.
  3. Філіжанка.

Правильна відповідь – горнятко (маленький горщик). Так, зазначив вчитель, в горнятко можна наливати напої, однак так само каву можна налити в будь-яку ємність – хоч у каструлю.

Відео дня

Водночас слова чашка і філіжанка є синонімами, які мають лише незначну відмінність. З чашки п’ють і холодні, і гарячі напої, а з філіжанки – тільки чай чи каву. 

Інші мовні поради 

Раніше популяризатор української пояснив, як правильно перекласти російські фразеологізми “долг платежом красен”, “рубаха-парень” та “на воре шапка горит”.

Також Авраменко говорить про важливість діалектизмів в українській мові. Наприклад, не всі зрозуміють сенс речення “легінь дарує кобіті кульчики”, оскільки воно складається з діалектизмів.

www.unian.ua

Exit mobile version