Через атаки РФ із початку війни Україна втратила близько 30 ГВт потужностей – DiXi Group

Інфографіка Із 2022 року росіяни здійснили 25 масованих атак ракетами й дронами на енергосистему; втрати генерації від ударів та окупації становлять близько 30 ГВт.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє аналітичний центр DiXi Group.

"У 2022 році було зафіксовано 11 масованих ударів, у 2023-му – 5, у 2024-му – 9. Загалом агресор випустив понад 1400 ракет різних типів та 500 ударних БПЛА", – йдеться у повідомленні.

Серед ракет росіяни найчастіше застосовували крилаті (близько 1200 одиниць), але три чверті з них збила українська ППО. Українські Сили оборони також знищили близько половини керованих авіаційних ракет, тоді як зенітні та балістичні ракети зазвичай досягали своїх цілей.

Безпілотники росіяни почали застосовувати у жовтні 2022 року, а пікові показники зафіксовані в серпні 2024 року, коли однією хвилею було випущено 109 БПЛА (з яких 99 знищено).

Із застосованих росіянами дронів 98% – це ударні БПЛА іранської розробки типу “Shahed”. Загалом, українська ППО знищила близько 90% застосованих дронів.

"Внаслідок окупації та атак протягом 2022 – 2023 років енергосистема України втратила близько 21 ГВт потужностей. У 2024 році втрати від ракетно-дронової кампанії оцінюються в понад 9 ГВт теплової та гідрогенерації. Окрім генерації, РФ також регулярно завдає ударів по критичним вузлам електромереж, з метою дестабілізувати енергосистему та обмежити можливості передавати електроенергію всередині країни, а також ускладнювати її імпорт", – повідомила старша експертка у сфері відкритих даних DiXi Group Оксана Зуєва.

Так, найбільше від російських атак постраждала енергоінфраструктура у таких областях, як Дніпропетровська, Львівська, Вінницька, Запорізька, Івано-Франківська, Київська та Харківська. У цих регіонах 10 і більше з 25 атак спричинили пошкодження енергетичних об’єктів.

Як повідомлялося, із 22 березня 2024 року поновилися масовані російські атаки на енергетичні об'єкти. Зокрема, руйнувань зазнали Бурштинська, Ладижинська, Зміївська, Трипільська ТЕС, а також гідроелектростанції.

Фото: Getty Іmages

www.ukrinform.ua

Exit mobile version