Чому не можна казати “на рахунок відпустки”: Авраменко дав пояснення

Авраменко розповів, що звертайтись до директора потрібно щодо відпустки / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скриншот

Мовознавець, доцент та заслужений працівник освіти України Олександр Авраменко у своїй книжці “100 експрес-уроків української” пояснив, чому не можна казати “на рахунок відпустки”.

“Не звертайтеся до директора на рахунок відпустки! Чому: Адже відпочивати – це чудово. А ось чому. Рахунок – це те саме, що й лічба. Рахунок може бути в банку, тобто на рахунок можна покласти гроші. У заголовку наявний суржиковий елемент”, – пояснив він.

Авраменко зазначив, що російському “насчет чего-либо” відповідає українське щодо чогось або стосовно чогось, додавши:

Відео дня

“Отже, звертайтесь до директора щодо відпустки. І відпочивайте на здоров’я”.

Фото УНІАН

Згідно з тлумачним словником, прийменник щодо вживається для вираження особливостей, властивостей, якості кого-, чого-небудь, які характеризуються з боку тих або інших ознак, зв’язків, стосунків.

Мовні поради від Авраменка

Раніше мовознавець, доцент та заслужений працівник освіти України Олександр Авраменко пояснив, чому не можна “відміняти” закони.

“Чому не відміняють погані закони? А ось чому… Погані закони потрібно скасовувати. Відмінюють іменник або прикметник за відмінками. Відміняти –  це ще й зробити когось або щось інакшим”, – зазначив мовознавець.

Він вважає, що багатьом нашим депутатам довчити правила відмінювання слів, аби грамотніше висловлювати думки.

www.unian.ua

Exit mobile version