За три роки земельні аукціони Прозорро.Продажі принесли державі майже ₴3,9 мільярда

Україна одержала майже 3,9 млрд грн від реалізації землі на онлайн-аукціонах Prozorro.Продажі за три роки.

Про це повідомляє АТ «Прозорро.Продажі», передає Укрінформ.

«Із жовтня 2021 року організатори земельних онлайн-аукціонів залучили майже 3,9 млрд грн в державній електронній системі Прозорро.Продажі. Усього за три роки відбулося майже 16,4 тис. торгів», – ідеться у повідомленні.

Зазначається, що від часу запуску земельних аукціонів на Прозорро.Продажі було реалізовано понад 98,9 тис. га земель. З них понад 89,2 тис. га здали в оренду, і за підсумками торгів бюджети різних рівнів щорічно поповнюватимуться на майже 1,1 млрд грн.

Ще майже 9,7 тис. га продано на загальну суму 2,8 млрд грн.

«За весь час реформи земельні торги в системі оголосили майже 2 тис. організаторів. За комунальні, державні, приватні (в тому числі арештовані) ділянки вже позмагалися 19 тис. учасників. В середньому на земельних онлайн-аукціонах конкурують майже три учасники на торги, і за підсумками аукціонів вартість оренди чи продажу ділянки в середньому зростає в майже 1,8 раза», – повідомив СЕО компанії "Прозорро.Продажі" Сергій Бут.

Найбільше ділянок сільськогосподарського призначення за три роки здали в оренду на Одещині, там відбулося майже 1,5 тис. завершених торгів. На другому та третьому місцях Львівщина та Черкащина – відповідно, 831 та 784 реалізовані сільгоспділянки.

Найвищі ціни на сільгоспземлі зафіксовано у Вінницькій області – в середньому понад 16,3 тис. грн/га.

Найбільше доходу з оренди сільськогосподарських земель отримали на Одещині – 101 млн грн на рік.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні стартували онлайн-аукціони "Земельного банку", де перші 16 торгів з суборенди державних сільськогосподарських земель принесли понад 35 млн грн. Ці кошти надійдуть до державного бюджету.

www.ukrinform.ua

Exit mobile version