Простий лайфхак: Авраменко порадив, як уникнути помилок при відмінюванні числівників

Олександр Авраменко  пояснив, як правильно відмінювати деякі числівники / колаж УНІАН з фото pixabay.com та скріншоту

Відмінювання числівників в українській мові – одна з найскладніших тем у шкільній програмі, і щоб не припуститися помилки, можна послуговуватися простим лайфхаком.

Лайфхак можна застосовувати до числівників “п’ятдесят, шістдесят, сімдесят, вісімдесят”, поділився заслужений працівник освіти України, мовознавець-доцент Олександр Авраменко у своїй книжці “100 експрес-уроків української”. Експерт зазначив, що такі числівники складаються з двох частин, зокрема, “п’ять” і “десять”, якщо йдеться про “п’ятдесят”:

“Запам’ятайте, коли ви змінюєте ці числівники, то першу частину взагалі не чіпайте, – вона ніби скам’яніла. Немає (скількох) “п’ятдесяти”, а не “п’ятидесяти”, як у російській мові”.

Мовознавець зазначив, що за аналогією правильно змінювати і решту числівників:

  • “Шістдесяти”, а не “шестидесяти”;
  • “Сімдесяти” (неправильно – “семидесяти”).
  • Така ж ситуація з числівником “вісімдесят” – при відмінюванні правильно писати й говорити “вісімдесяти”, а не “восьмидесяти”.

    Цікаві новини про мову – що вже повідомлялося

    Раніше Олександр Авраменко пояснив, як правильно – “гадати” чи “ворожити”. Доцент підкреслив, що у слова “гадати” в українській мові є синонім – дієслово “вважати”.  Експерт сказав, що слово “ворожити” використовують на позначення містичних дій, спрямованих на те, щоб нібито передбачити майбутнє.

    www.unian.ua

    Exit mobile version