Бізнес цьогоріч активізував розвиток відновлюваних джерел енергії – експерт

Ексклюзив Внаслідок кризи традиційної генерації, пов'язаної з війною, цьогоріч бізнес активізував розвиток відновлюваних джерел енергії порівняно із 2023 роком.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив засновник Харківського енергетичного кластера Станіслав Ігнатьєв.

"У першу чергу добудовуються ті проєкти, що були розпочаті до повномасштабного вторгнення. Прикладом є проєкт вітропарку VR Energy на Дністровському лимані та ЕкоОптіми "Сколівська ВЕС", – зауважив експерт.

Водночас, розпочали розвивати сонячні та вітрові проєкти непрофільні гравці ринку. Серед них Ігнатьєв назвав ОККО, Епіцентр, Нову пошту, які створили для цих цілей окремі дивізіони.

За даними Ігнатьєва, за перше півріччя цього року бізнес побудував 200 МВт сонячної генерації для покриття власних потреб.

"Все це, в цілому, показує, що військова криза традиційної генерації та систем передачі електроенергії активізувала бізнес у розвитку проєктів ВДЕ, темпи будівництва і девелопменту яких активізувались, порівняно із 2023 роком", – сказав експерт.

Як повідомлялося, уряд 13 липня затвердив національний план дій з відновлюваної енергетики до 2030 року. Документ передбачає, що у 2030 році частка енергії з відновлюваних джерел у валовому кінцевому споживанні становитиме 27%.

Інвестиції у реалізацію національного плану оцінюються у 20 млрд грн. Очікується, що обсяг нових потужностей "зеленої" енергетики становитиме 10 ГВт.

www.ukrinform.ua

Exit mobile version