Нагляд за законністю рішень ЗМС – вимога Ukraine Facility

Голова профільного комітету Олена Шуляк повідомила, що два ключові законопроекти для завершення реформи децентралізації ухвалять у 2025 та на початку 2026 року.

Нагляд за законністю рішень ЗМС – вимога Ukraine Facility

Голова профільного комітету Олена Шуляк повідомила, що два ключові законопроекти для завершення реформи децентралізації ухвалять у 2025 та на початку 2026 року, повідомляє “Кіровоград Кропивницький” з посиланням на PolitExpert.

Перший законопроект №4298 планується ухвалити у першому кварталі 2025 року. Він передбачає нагляд за законністю рішень органів місцевого самоврядування, зміну процедури призначення голів місцевих держадміністрацій та запровадження кадрового резерву.

Другий законопроект щодо розмежування повноважень ЗМС та органів виконавчої влади має бути прийнятий до кінця першого кварталу 2026 року. Він необхідний для врахування змін адміністративно-територіального устрою.

Також обговорюються проблеми адміністрування місцевих податків. Суперечка йде про те, де сплачувати податок на доходи фізосіб – за місцем проживання чи ведення діяльності. Поки що схиляються до сплати за місцем роботи, через відсутність механізму реєстрації за місцем проживання. Шуляк наголосила, що 41% ЗМС готові взяти на себе адміністрування місцевих податків, і парламент працює над оптимальним рішенням для всіх сторін. Україна направила запит до Єврокомісії на €4,1 мільярда в рамках Ukraine Facility.

Україна та ЄС підписали фінансову угоду на €5,27 мільярда.

Exit mobile version