Пролізають у найвужчі отвори: вчений довів, що коти поводяться, як рідина

Коти щораазу оцінюють, чи достатнім є отвір, щоб у нього пролізти / фото JackieLou DL / Pixabay

Коти здатні створювати не лише атмосферу затишку в домі, або чинити шкоду, користуючись своїм вмінням пролізати туди, куди не слід. Через цю усюдипроникність котів їх жартома називають рідиною. Однак вчені кажуть, цей жарт не такий вже далекий від істини.

Як пише Independent, здатність котиків до незвичайного поводження із формою власного тіла справді нагадує поведінку рідини. На думку вчених, тут важливим є здатність котів усвідомлювати неймовірну гнучкість власного тіла.

У своєму новому дослідженні, опублікованому в журналі iScience, дослідник поведінки тварин Петер Понграц з Угорського університету провів експеримент з 30 котами. Тваринам в ході експеримента пропонувалося проходити через отвори, які щоразу ставали меншими.

Відео дня

“Хоча собаки сповільнювалися і вагалися, перш ніж спробувати використати незручно малий отвір, у випадку з котами ми не помітили цієї зміни в їхній поведінці перед тим, як вони спробували пройти навіть у найвужчі отвори”, — сказав він.

Як зазначає дослідник, коти сповільнювалися, перш ніж пройти через найменший з отворів. Так, ніби вони оцінювали власні анатомічні особливості, дотримуючись обережної стратегії під час навігації цими просторами. Вони також охоче вибрали метод проб і помилок, щоб перевірити вузькі отвори.

При цьому дослідження ставить під сумнів припущення про те, що коти можуть використовувати свої вуса для оцінки придатності найвужчих отворів.

Інші цікаві новини про котячих

Як писав УНІАН, коти бачать менше кольорів, ніж люди, але “у них є дивовижна здатність помічати невеликі, швидкі рухи з набагато ширшим оглядом”.

Також ми розповідали, чому інколи коти “стрекочуть”. Як зазначають вчені, це відбувається в тих випадках, коли коти бачать “здобич”, якої не можуть дістатися. Подібно до того, як люди бурчать або хмикають, коли роздратовані, “стрекіт” може бути просто вираженням котячих емоцій.

www.unian.ua

Exit mobile version