Дивовижне відкриття: вчені вперше побачили потрійну систему з чорною дірою

Чорна діра могла утворитись шляхом «прямого колапсу» / фото ua.depositphotos.com

Фізики з Массачусетського технологічного інституту вперше спостерігали унікальну “потрійну чорну діру”, що кидає виклик теорії про їхнє утворення.

Як пише Interesting Engineering, у космосі було виявлено багато подвійних систем – з чорної діри та іншого об’єкта. Зазвичай вони обертаються одне навколо одного по спіралі, утворюючи тісну орбітальну пару через потужну гравітацію.

Нова система утримує центральну чорну діру в процесі поглинання маленької зірки, яка робить повний оберт біля неї за 6,5 днів. Однак друга зірка обертається навколо чорної діри на набагато більшій відстані – на оберт йде 70 тисяч років.

Відео дня

Вважається, що чорні діри утворюються внаслідок сильного вибуху вмираючої зірки. Однак команда вчених зазначає, що у такому разі при утворенні чорної діри спалах наднової та її енергія відштовхнула б об’єкти поряд, а тому зовнішня зірка не трималась би гравітацією на такій відстані.

Науковці припускають, що вона могла утворитися в результаті більш м’якого процесу “прямого колапсу”, під час якого зірка просто прогинається сама по собі, утворюючи чорну діру без останнього різкого спалаху. Це пояснює, чому зовнішня зірка залишилась на місці. Крім того, таким чином ця нова система може бути першим доказом  такого процесу.

“Ми вважаємо, що більшість чорних дір утворюються внаслідок сильних вибухів зірок, але це відкриття допомагає поставити це під сумнів. Ця система є надзвичайно захоплюючою для еволюції чорних дір, і вона також викликає питання про те, чи є там більше трійок”, — каже автор дослідження Кевін Бердж, науковий співробітник кафедри Паппалардо з фізичного факультету Массачусетського технологічного інституту. 

Відкриття потрійної чорної діри

Як зазначається фізики знайшли незвичайну систему переглядаючи сховище астрономічних спостережень Aladin Lite з телескопів у космосі та по всьому світу. Вони шукали у Чумацькому Шляху ознаки нових чорних дір.

З цікавості вони переглянули зображення V404 Cygni, яка розташована за 8000 світлових років від Землі. Ця чорна діра вважається однією з найбільш добре вивчених і була одним із перших об’єктів, коли-небудь підтверджених як чорна діра.

Коли команда досліджувала оптичні зображення V404 Cygni, вони побачили дві світлові плями, які дуже близько розташовані. Першу визначили як чорну діру та внутрішню зірку на близькій орбіті. Через таке розташування остання викидає частину свого матеріалу на темний об’єкт та випромінює світло.

Однак вчені також вивчили й другу пляму, якою виявилась більш далека, зовнішня, зірка. Вона розташована в 3500 разів далі від чорної діри, ніж Земля від Сонця, що також у 100 разів більше відстані між Плутоном і Сонцем.

Чорні діри – останні новини

Нещодавно астрономи спостерігали явище, як надмасивна чорна діра розірвала зірку і використовувала зоряну енергію, щоб “вбити” іншу зірку.

Науковці провели спостереження за тим, як величезна чорна діра “морить голодом” свою галактику. 

У центрі далекої від Землі галактики вперше зафіксовано пробудження чорної діри.

www.unian.ua

Exit mobile version