Банки очікують подальшого припливу коштів населення – НБУ

Опитування Банки очікують зростання обсягу фондування від населення в IV кварталі 2024 року, водночас обсяг оптового фондування дещо зменшиться.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати щоквартального опитування банків про умови фондування, повідомляє Нацбанк.

«У ІV кварталі залучення зростатимуть за рахунок коштів населення, обсяги залучень від бізнесу – залишаться незмінними, а обсяг оптового фондування дещо зменшиться», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що більшість банків повідомили про зростання обсягів фондування у III кварталі, при цьому кошти населення зростали активніше, ніж кошти бізнесу.

За даними опитування, середня вартість фондування знижувалася п'ять кварталів поспіль, а вартість оптових залучень – другий квартал поспіль. У IV кварталі банки очікують на подальше зниження вартості депозитів для населення та бізнесу.

Половина опитаних банків відзначила збільшення частки валютного фондування, однак дві третини респондентів очікують її зниження у IV кварталі. При цьому строковість фондування залишилася без змін, але банки прогнозують її зниження протягом наступного року.

Загальний обсяг банківського капіталу за останні 12 місяців збільшився, про що повідомили близько 95% респондентів. Дві третини опитаних очікують збереження цієї тенденції в наступні 12 місяців.

Опитування проводилося з 16 вересня до 7 жовтня 2024 року серед менеджерів 26 банків, частка яких у загальних активах банківської системи становить 96%.

Як повідомлялося, в Україні з початку 2024 року сума готівки в обігу зросла на 32,1 млрд грн і станом на 1 жовтня становить 796,5 млрд грн.

www.ukrinform.ua

Exit mobile version