Столтенберг очікує, що до липня НАТО погодить фонд військової підтримки України

Він вважає, що підтримка Україні потрібна буде і після закінчення війни. 

Єнс Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг впевнений, що союзники по НАТО домовляться про довгострокове фінансування України до липня.

Про це він сказав в інтерв’ю BBC, повна версія якого вийде у неділю.

У анонсі інтерв’ю йдеться йдеться про те, що, попри сумніви деяких країн, генсек НАТО певний, що фінансування Украни таки погодять. 

За його словами, така підтримка України є життєво необхідною зараз і для відновлення країни після війни. 

“Навіть якщо ми віримо та сподіваємося, що війна закінчиться в найближчому майбутньому, ми повинні підтримувати Україну протягом багатьох років, будувати її оборону, щоб стримувати майбутню агресію”, – сказав Столтенберг.

  • Нещодавно Bloomberg повідомив, що Єнс Столтенберг пропонує створити фонд для підтримки України на суму 100 млрд доларів протягом п’яти років. Це рішення лідери альянсу мають підписати під час зустрічі у Вашингтоні в липні.
  • Згодом Столтенберг пояснив, що у 100-мільярдний фонд НАТО для України робитимуть внески всі країни-члени. Припускають, що розмір внеску у майбутній фонд вираховуватимуть на основі розміру ВВП кожного члена Альянсу.
  • Союзники обговорюють пропозицію Столтенберга та будь-які механізми обліку, включно з тим, чи включати двосторонню допомогу Україні в загальну суму.
  • Пропозицію генсека НАТО підтримала низка держав, як-от Канада, Польща, Німеччина і Латвія. Нідерланди назвали ідею “цікавою”.
  • Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Київ теж підтримує ініціативу генсека Альянсу, але сказав, що шансів на те, що такий фонд запрацює при нинішній моделі фінансування, – нуль. Бо НАТО складно зібрати пів мільярда доларів на рік у межах Комплексного пакета допомоги.

lb.ua

Exit mobile version