Міноборони Британії звинуватили у затримці постачання озброєння для України, – Guardian


Міноборони Британії звинуватили у затримці постачання озброєння для України, - Guardian

Фото: Міноборони Британії звинуватили у затримці постачання зброї для України (Getty Images) Автор: Володимир Костирін

Міністерство оборони Великої Британії зазнало критики через невикористання більш ніж половини військового фонду для України у розмірі 900 мільйонів фунтів стерлінгів (близько 1 мільярда 113 мільйонів доларів США), що були пожертвувані країнами-партерами.

Про це передає РБК-Україна з посиланням на The Guardian.

Зазначається, що британське оборонне відомство звинувачують у “повільній роботі” через бюрократичні затримки. Також вказується, що лише 404 мільйони фунтів стерлінгів (майже пів мільярда доларів) із коштів, пожертвуваних урядами дев’яти країн за останні два роки, було виділено або витрачено.

Міжнародний фонд для України під керівництвом Великої Британії нараховує 9 країн-донорів. Критики стверджують, що постачання озброєння в Україну на передову було повільним.

Тіньовий міністр оборони Британії Джон Хілі звинуватив відомство в тому, що воно працює “повільно”.

“Міністри визнали, що частина обладнання, передбаченого підписаними контрактами, не потрапить в Україну раніше весни наступного року”, – йдеться в публікації.

Також представники Міноборони Британії кажуть, що затримки були спричинені необхідністю “оцінити кожну з величезної кількості оборонних компаній, які подали тендер на контракти”.

Військовий фонд для України

Міжнародний фонд для України був створений у серпні 2022 року для фінансування військової підготовки та обладнання для України після широкомасштабного вторгнення Росії.

Він був розроблений як “гнучкий фонд із низьким рівнем бюрократії”, яким керує Міністерство оборони від імені виконавчої комісії, що складається з Великобританії, Норвегії, Нідерландів, Данії, Швеції та Литви.

Кошти виділили:

  • Данія (164,5 млн дол),
  • Ісландія (3,7 млн дол),
  • Литва (6,18 млн дол),
  • Нідерланди (136 млн дол),
  • Норвегія (147,2 млн дол),
  • Швеція (32 млн дол),
  • Австралія (32 млн дол),
  • Нова Зеландія (5 млн дол.).

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua