Молдова не планує запроваджувати візовий режим для громадян Росії

Проте також у Молдові не планують покращувати стосунки із РФ, поки в Україні триває війна. 

Молдова не планує запроваджувати візовий режим для громадян Росії

міністр закордонних справ Молдови Міхай Попшой

Молдова не планує запроваджувати візовий режим для громадян Росії. Проте говорити про покращення стосунків між країнами, поки триває війна в Україні, рано. 

Про це повідомив міністр закордонних справ Молдови Міхай Попшой у інтерв’ю NewsMaker.

“Візовий режим має дзеркальний ефект. І ми не можемо підставити наших співгромадян, які перебувають у Російській Федерації. Тому зараз тема віз навіть не стоїть на порядку денному”, – сказав Попшой.

Проте він додав, що у найближчому майбутньому, поки війна в Україні не закінчиться, і поки Україна не поверне собі окуповані Росією території, важко говорити про покращення відносин між Кишиневом та Москвою.

“Ці відносини нині на найнижчій точці в історії наших дипломатичних відносин. І це легко зрозуміло: Путін та Кремль ведуть агресивну війну, влаштовують геноцид у наших сусідів та друзів українців. Тому в найближчому майбутньому, доки це вторгнення не закінчиться, і поки Україна не поверне собі окуповані Росією території, складно говорити про покращення наших відносин. Поки що Росія — країна-агресор і продовжує з максимальною жорстокістю вбивати ні в чому не винних людей, дітей, старих та жінок”, – додав молдовський міністр. 

  • На початку квітня колишній президент Молдови Ігор Додон заявив, що нібито більшість громадян підтримують дружбу та співпрацю з РФ. Також він пообіцяв відновити стратегічне партнерство з Москвою у разі повернення до влади. 
  • На початку березня молдовські спецслужби почали готуватися до втручання Росії у вибори та референдуми. Росія намагатиметься скомпрометувати демократичні процеси в Молдові, зокрема ті, що пов’язані з рухом країни до членства в ЄС. Під ударом опиняться президентські вибори та референдум щодо євроінтеграції. Мета – залишити Молдову у сфері російського впливу.
  • Крім того, Росія активізує гібридну війну проти Молдови перед референдумом про вступ у ЄС. Москва використовує різноманітні заходи ‒ від глибоких фейків, створених штучним інтелектом, до мішків з готівкою ‒ для підриву демократії в Молдові.

lb.ua