Столтенберг: якщо Китай хоче налагодити добрі стосунки з Заходом, він має перестати підтримувати Росію

Для Росії “життєво важлива” допомога від КНР, аби продовжувати війну проти України.

Генсек НАТО Єн Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Китай перестати підтримувати Росію, якщо КНР хоче налагодити добрі стосунки з Заходом.

Про це пише Reuters.

Столтенберг наголосив, що для Росії “життєво важлива” допомога від Китаю, аби продовжувати війну проти України. Торік РФ імпортувала з Китаю 90% своєї мікроелектроніки, яка використовується для виробництва ракет, танків і літаків.

“Китай каже, що хоче хороших відносин із Заходом. У той же час Пекін продовжує розпалювати найбільший збройний конфлікт у Європі з часів Другої світової війни. Вони не можуть одночасно займати обидві сторони”, – попередив він.

Столтенберг також застеріг західних союзників від потрапляння в таку ж залежність від Китаю, якими вони були залежні від Росії.

“У минулому ми зробили помилку, ставши залежними від російської нафти і газу… Ми не повинні повторювати цю помилку з Китаєм. Залежність від його грошей, його сировини, його технологій робить нас уразливими”, – наголосив генсек НАТО.

Як зазначає Reuters, у 2023 році китайсько-російська торгівля досягла рекорду – 240,1 мільярда доларів. Це на 26,3% більше, ніж роком раніше. Китайські поставки до Росії підскочили на 46,9% у 2023 році, тоді як імпорт з Росії зріс на 13%.

Нещодавно президент РФ Володимир Путін заявив, що у травні поїде до Китаю, цей візит стане першою закордонною поїздкою за його новий президентський термін. Раніше він їздив до КНР в жовтні минулого року. Докладніше про це – в матеріалі LB.ua “Зустріч у Пекіні. Що загрожує Китаю та навіщо Сі знадобився Путін”.

Зазначимо, що минулого року Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт Путіна.

Китай в контексті війни в Україні

  • Пекін офіційно повномасштабне російське вторгнення до України не заохочує, але і відносин з Росією не розриває. За понад два роки війни китайські посадовці декілька разів зустрічалися з росіянами, а торговельні відносини між країнами лише зміцніли.
  • У 2022 Пекін презентував власне бачення миру в Україні. План мав достатньо сумнівні позиції, як “скасування односторонніх санкцій” і фактичне припинення вогню без умови виведення окупаційних військ. 
  • У 2023, після першої за час повномасштабної війни розмови між українським президентом і китайським лідером, Пекін оголосив про візит спецпредставника в євразійських справах Лі Хуея. Окрім України, він відвідав країни ЄС та Росію.Другий “вояж” китайського дипломата відбувся вже в березні 2024. 
  • У квітні Китай зробив чергову заяву щодо війни в Україні, назвавши її “українською кризою”. Речник міністерства закордонних справ Ван Венбін на брифінгу сказав, що є ризик ескалації “кризи”, тому треба докладати зусиль для деескалації, щоб закінчити конфлікт шляхом переговорів, а не битв.
  • За даними Bloomberg, Китай продає Росії супутникові знімки, які вона використовує для ударів по Україні. 
  • За даними ГУР, Китай постачає росіянам товари подвійного призначення, а не безпосередньо зброю. 
  • Китай підтримує мирну конференцію в Швейцарії, але хоче, щоб на ній була присутня Росія. Україна присутність росіян на першій конференції не розглядає.

lb.ua

Exit mobile version