Гутерреш закликав лідерів Ізраїлю та ХАМАС досягти угоди щодо припинення вогню в Газі

Антоніу Гутерреш також закликав міжнародне співтовариство зробити все можливе, щоб запобігти голоду.

Антоніу Гутерреш

Генсек ООН Антоніу Гутерреш закликав лідерів Ізраїлю та ХАМАС досягти угоди щодо припинення вогню в Смузі Гази “заради народу Гази, заради заручників та їхніх родин у Ізраїлі, а також регіону й цілого світу”.

Про це повідомляє Укрінформ.

Гутерреш наголосив, що інакше “війна з усіма її наслідками як у Газі, так і в усьому регіоні, наростатиме в геометричній прогресії”.

Генсек ООН вкотре застеріг Ізраїль від проведення воєнної операції в Рафаху, де перебувають1,2 млн палестинців, вимушено переміщених з півночі Гази. На його думку, вона призведе до “нестерпного загострення та загибелі тисяч цивільних осіб і переміщення ще сотень тисяч”.

“Усі члени Ради Безпеки ООН та багато інших урядів чітко висловили свою незгоду з такою операцією. Я закликаю всіх, хто має вплив на Ізраїль, докласти всіх зусиль, аби запобігти цьому”, – зазначив генсек ООН, і також закликав міжнародне співтовариство зробити все можливе, щоб запобігти голоду.

Підписуйтесь на наш Google News

Для цього, вважає Гутерреш, потрібно відкрити обіцяні Ізраїлем два пункти пропуску на півночі Гази для доправлення допомоги з порту Ашдод та Йорданії.

Генсек нагадав, що війна зруйнувала систему охорони здоров’я в смузі Гази, де дві третини медичних закладів не працюють, а “деякі лікарні зараз нагадують кладовища”. Зокрема, йдеться про виявлення масових поховань у шпиталях Аль-Шифа та Насера.

Гутерреш вважає, що незалежним міжнародним слідчим має бути надано негайний доступ до цих об’єктів, аби вони визначили обставини, за яких загинули “сотні палестинців”.

  • Ізраїль очікує, що ХАМАС відповість на пропозицію щодо призупинення бойових дій у Смузі Гази та повернення ізраїльських заручників, перш ніж відправити команду до Каїра для продовження переговорів.
  • Вартість причалу для доставки гуманітарної допомоги у Смугу Гази майже подвоїлася з початку року, коли цю ідею озвучили.
  • Ізраїль на початку війни з ХАМАС мав потужну підтримку міжнародної спільноти, однак за місяці протистояння вона почала слабнути. Ізраїлю закидають невибіркові удари, в яких гинули і зазнавали поранень цивільні палестинці, а також використання голоду в Смузі Гази як зброї.

  • Ще більше критики на адресу Ізраїлю стало лунали після убивства ЦАХАЛом сімох волонтерів World Central Kitchen.

lb.ua

Exit mobile version