Уряд Швеції планує зміни для біженців із України

Зміни нададуть українцям більше переваг, зокрема, можливість швидше зареєструватися.

Уряд Швеції планує зміни для біженців із України

Прапор Швеції

Уряд Швеції планує зміни для українців. Зокрема, влада Швеції хоче, щоб українці могли реєструватися через рік перебування у країні, а не три, як це було раніше. Нові правила набудуть чинності 1 листопада.

Про це пише “Європейська правда” з посиланням на Sveriges radio.

“Це означає, що вони отримають повний доступ до медичної допомоги. Вони отримають доступ до стоматологічної допомоги. Вони отримають можливість доглядати за дітьми та бути у відпустці по догляду за дитиною”, – прокоментувала міністерка з питань міграції Швеції Марія Мальмер Стенергард.

Крім того, через свій номер соціального страхування українці зможуть отримати ідентифікаційний номер банку, що полегшуватиме можливості контактів з органами влади.

Участь у програмі дозволить отримувати більше грошей, ніж отримують українці сьогодні. Зокрема, якщо зараз від Міграційного агентства Швеції біженці отримують 71 шведську крону на день (7 євро), то з участю у програмі ся сума підніметься до 308 шведських крон (30 євро).

В уряді Швеції підрахували, що станом на 1 листопада цього року близько 33 тисяч українців будуть зареєстровані та матимуть право на кращу допомогу у виході на ринок праці через програму агентства зайнятості.

Водночас, українці не матимуть права на допомогу на дітей або житло, а багато з них продовжуватимуть жити на 71 шведську крону на день, поки не зможуть зареєструватися після перебування у країні понад 12 місяців.

  • Наприкінці квітня Польща продовжила тимчасовий захист українців, проте змінить умови виплат. Виплати 800+ будуть доступні для всіх сімей, в яких діти ходять до школи, якщо буде підтвердження перебування у Польщі.
  • Грузинська влада збільшила термін безвізового перебування в країні українців до трьох років. Раніше цей термін був обмежений одним роком, однак у лютому минулого року був продовжений до двох років.
  • Крім того, у Норвегії пропонують погодити продовження терміну дії тимчасового захисту для українських громадян з трьох років до п’яти. 

lb.ua