Великобританія не зупинить поставки зброї Ізраїлю, якщо той вторгнеться в Рафах

Водночас Британія не підтримає велику операцію в Рафаху, якщо не буде дуже чіткого плану, як захистити людей і врятувати життя.

Великобританія не зупинить поставки зброї Ізраїлю, якщо той вторгнеться в Рафах

Міністр закордонних справ Великобританії Девід Кемерон

Міністр закордонних справ Великобританії Девід Кемерон заявив, що Сполучене Королівство не планує припиняти деякий експорт зброї до Ізраїлю, якщо відбудеться повне вторгнення в Рафах, передає Politico.

Кемерон зауважив, що Британія “не підтримає якусь велику операцію в Рафаху, якщо не буде дуже чіткого плану, як захистити людей і врятувати життя”.

Він додав, що наразі не бачив цього плану, тому в цих обставинах Великобританія не підтримає велику операцію в Рафаху.

Водночас, наголосив Кемерон, існує “дуже принципова різниця” між поставками зброї зі США та Великобританії, де уряд надає індивідуальні ліцензії компаніям, які хочуть експортувати зброю за кордон.

Підписуйтесь на наш Tелеграм канал

“США є великим державним постачальником зброї для Ізраїлю. У нас немає постачання зброї Ізраїлю з боку уряду Великобританії. У нас є низка ліцензій, і я думаю, що наш оборонний експорт до Ізраїлю становить значно менше одного відсотка від їх загального обсягу. Це велика різниця”, – сказав міністр.

Він запевнив, що “дуже суворо” дотримуватиметься процедури експорту зброї з Великобританії.

Підставою для припинення експорту зброї в Ізраїль можуть стати докази того, що той порушує міжнародне гуманітарне право, але на це потрібно приблизно шість тижнів, підтвердили двоє британських чиновників на умовах анонімності. 

Кемерон вже зіткнувся з тиском з боку деяких депутатів, у тому числі з його власної партії, щоб призупинити експорт зброї до Ізраїлю. 

  • Штати призупинили постачання партії наступального озброєння після того, як ЦАХАЛ почав бомбардувати Рафах – пикордонний з Єгиптом район, куди під час війни втекли близько 1,7 млн палестинців. Західні лідери неодноразово застерігали Ізраїль від розгортання там операції, але країна стверджує, що це є необхідним для повалення ХАМАСу. Ізраїль неодноразово звинувачували у вбивстві і каліцтві цивільних людей під час його операції в смузі Гази. 

  • 7 травня ЦАХАЛ заявив про взяття під контроль КПП в Рафасі. За ніч до цього місто зазнало бомбардувань. В Ізраїлі заявили, що операція в Рафасі не припиниться, допоки там не ліквідують усіх терористів або не звільнять заручників.

  • Спершу інформацію про призупинення американської допомоги на умовах анонімності джерел публікували в медіа, а потім це підтвердив міністр оборони США. 

  • Нині ж президент США Джо Байден особисто підтвердив, що Ізраїль не отримає наступальної зброї, якщо почне повномасштабний наступ на Рафах.

  • Ізраїльський ультраправий міністр національної безпеки Ітамар Бен-Ґвір сказав, що “ХАМАС любить Байдена” на тлі призупинення постачання американської наступальної зброї. 

lb.ua