Південна Корея перевіряє ймовірне постачання боєприпасів з КНДР до Росії

Розвідка Сеула розслідує ймовірне постачання Пхеньяном до Росії 122мм боєприпасів до РСЗВ.

Розвідка Південної Кореї перевіряє інформацію про ймовірне постачання Пхеньяном Москві артилерійських снарядів калібру 122 мм до РСЗВ виготовлених у 1970-х роках для використання їх Росією у війні проти України, пише Yonhap.

Перевірка Національної розвідувальної служби (NIS) пов’язана із нещодавніми повідомленнями корейських ЗМІ про те, що 122-мм артснаряди, виготовлені в Північній Кореї у 1970-х роках, могли бути серед озброєння, яке Росія використовувала у війні проти України.

“NIS детально аналізує відповідні обставини, а також продовжує відстежувати загальну військову співпрацю між Північною Кореєю та Росією”, — заявили в розвідувальному відомстві.

Такі припущення були зроблені під час аналізу оприлюднених українським фотографом світлин залишків боєприпасів, якими росіяни обстрілювали українські міста і на яких виявлені корейські літери, зокрема напис “방-122”. На думку експертів, це може вказувати, що даний уламок належить 122-мм снаряду реактивної системи залпового вогню. 

Міністр оборони Південної Кореї Шін Вон Сік також заявив, що Північна Корея відправила в Росію близько 6700 контейнерів після саміту між їхніми лідерами у вересні, яких достатньо для розміщення приблизно 3 мільйонів снарядів калібру 152 мм або 500 000 снарядів калібру 122 мм.

У NIS також заявили, що уважно стежать за можливістю незаконного постачання  Росією до Північної Кореї вузлів і агрегатів ракет для розробки Пхеньяном нової зброї.

  • У лютому стало відомо, що Північна Корея з липня 2023 року поставила Росії мільйони боєприпасів. Вона здійснила доставку їх у 6700 контейнерах.
  • Під час повномасштабної війни РФ проти України Північна Корея стала найбільшим постачальником озброєння росіянам. За даними керівника Головного управління розвідки Кирила Буданова, КНДР постачає Росії артилерію в обмін на ракетні технології.
  • Станом на середину лютого Україні відомо щонайменше про 24 балістичні ракети північнокорейського виробництва, які росіяни випустили проти українців.
  • ООН тим часом не знає, як їй перевірити факт доставки зброї з КНДР до Росії.

lb.ua

Exit mobile version