В Ірландії падає підтримка основної опозиційної націоналістичної партії Sinn Fein

Політична сила втрачає голоси молоді та робітничого класу.

В Ірландії падає підтримка основної опозиційної націоналістичної партії Sinn Fein

Віцепрезидентка Sinn Fein та перший міністр Північної Ірландії Мішель О’Ніл

В Ірландії падає підтримка основної опозиційної партії країни Sinn Fein (“Ми самі по собі”), яка була на шляху до усунення чинного уряду.

Про це пише Bloomberg з посиланням на опитування Irish Times.

Підтримка лівої ірландської націоналістичної партії впала на п’ять пунктів до 23% після зниження на шість пунктів під час останнього опитування в лютому. Партія мала максимальний успіх у липні 2022 року – 36%.

“Це може викликати певну тривогу всередині партії, головною метою якої є возз’єднання Ірландії, і яка виступає за пошук альтернативних рішень соціальних проблем, включно зі житловою кризою”, ‒ зазначає видання.

Підписуйтесь на наш Youtube канал

Sinn Fein ніколи раніше не керувала республікою, але як ніколи близька до цього завдяки підтримці виборців без права голосу, які хочуть змін, особливо молоді. Проте, згідно з останнім опитуванням, Sinn Fein найбільше втрачає голоси саме серед молодих виборців, а також серед виборців робітничого класу, які становили основу підтримки партії. Це може бути пов’язано з тим, що деякі з цих виборців натомість звернулися до незалежних кандидатів або дрібніших партій, які виступають за антиімміграційні заходи.

Наступне велике випробування для партії відбудеться на початку червня на місцевих виборах в Ірландії та виборах до Європейського парламенту.

  • Sinn Fein ‒ ірландська республіканська та демократична соціалістична політична партія, що існує як в Ірландській, так і в Північній Ірландії.
  • Раніше голова Sinn Fein Мері Лу Макдональд говорила про плани активізувати зусилля з об’єдання “двох Ірландій” в одну країну. Після відновлення роботи парламенту Північної Ірландії у лютому вона заявила, ірландська єдність тепер “на відстані дотику”.
  • Белфатська (Страстноп’ятнична) угода 1998 року піж урядами Ірландії та Великої Британії передбачає, що Північна Ірландія залишилася частиною Сполученого Королівства, але в майбутньому населення краю матиме право більшістю голосів вирішити питання об’єднання острова.

lb.ua