Україна та Греція найближчим часом підпишуть безпекову угоду

Греція активно реалізує українську формулу миру.

Україна та Греція найближчим часом підпишуть безпекову угоду

Зустріч української та грецької делегацій

Україна та Греція найближчим часом можуть підписати двосторонню безпекову угоду. 

Про це повідомили в Офісі президента, посилаючись на результати зустрічі заступника керівника ОП Ігоря Жовкви та спеціального уповноваженого міністерства закордонних справ Грецької Республіки з питань України Спиридона Ламбрідіса.

“Під час зустрічі домовилися завершити переговори щодо підготовки двосторонньої безпекової угоди, щоб Україна та Греція змогли укласти її найближчим часом”, – зазначили в Офісі президента. 

Заступник керівника Офісу президента відзначив підтримку Української формули миру з боку Греції, а також активну участь країни в реалізації її окремих пунктів. Політики обговорили підготовку до інавгураційного Саміту миру у Швейцарії, зокрема спільні зусилля для ширшого залучення країн Глобального Півдня до роботи Саміту.

Ігор Жовква подякував Греції за допомогу Україні, зокрема, оборонну, і додав, що її важливо й надалі посилювати відповідно до нинішніх потреб українських воїнів.

Крім іншог, згадали про необхідність для України підтримки з боку Греції  початку переговорів про вступ нашої країни до ЄС, а також наближення до членства в НАТО.

  • Нещодавно посли Євросоюзу погодили з Україною безпекові гарантії. Проте саму угоду можуть підписати не пізніше початку липня.
  • Також Зеленський анонсував, що Україна готує ще декілька нових двосторонніх безпекових угод, зокрема зі Сполученими Штатами.
  • За дорученням Володимира Зеленського навесні 2022-го створили Міжнародну робочу групу з питань гарантій безпеки. У вересні 2022 року група презентувала Київський безпековий договір. 
  • У липні 2023, на спільній пресконференції з генеральним секретарем НАТО, Зеленський сказав, що Україна потребує отримання безпекових гарантій перед тим, як вона стане членом Альянсу. Ці гарантії мають бути не “замість НАТО”, а на шляху до нього, наголосив він. 
  • У липні країни Group of 7 підписали декларацію про довгострокові гарантії безпеки та економічну підтримку України. До декларації загалом приєдналися 32 держави. Поступово Україна укладає з країнами двосторонні безпекові угоди. Вже є такі угоди з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією та декілька іншими країнами. 

lb.ua