Байден змушений реагувати на вимоги демократів припинити поставки зброї Ізраїлю


Байден змушений реагувати на вимоги демократів припинити поставки зброї Ізраїлю

Фото: президент США Джо Байден (getty images) Автор: Вадим Ребрина

Адміністрація президента США Джо Байдена закликала Ізраїль вжити всіх запобіжних заходів для захисту цивільних осіб після військового удару в Рафаху, внаслідок якого загинули десятки палестинців. Білий дім зіткнувся із закликами деяких демократів припинити військові поставки до Ізраїлю.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Речник Ради національної безпеки при президенті зауважив, що Ізраїль має право переслідувати ХАМАС. Він також підтвердив, що під час удару у Рафаху було вбито двох високопоставлених бойовиків ХАМАСу, відповідальних за напади на ізраїльських цивільних осіб.

“Але, як ми чітко зазначили, Ізраїль повинен вжити всіх можливих заходів, щоб захистити цивільне населення”, – сказав він.

Агентство зазначає, що Байден зіткнувся зі зростаючим тиском з боку своєї власної партії щодо зменшення підтримки Ізраїлю.

Наприклад, Александрія Окасіо-Кортес, відомий демократ у Палаті представників, назвала удар по Рафаху “невиправданим звірством”, додавши в пості в соціальних мережах, що “президенту давно пора виконати своє слово і призупинити військову допомогу”.

“Жахливі та шокуючі кадри з’явилися минулої ночі у Рафаху”, — заявила представник від 7-го конгресійного округу штату Массачусетс Айанна Пресслі.

Удар по табору біженців у Рафаху

Нагадаємо, 26 травня було завдано авіаудару по району міста, де розташоване наметове містечко біженців. За останніми даними, загинули 45 людей.

Ізраїльські військові заявили, що завдали удару по “комплексу в Рафаху, де діяли значні терористи ХАМАС. Удару було завдано по законним цілям”. Генеральний штаб ЦАХАЛ “розслідує обставини загибелі цивільних осіб” у місті.

Проте ця подія стала новим приводом для звинувачень на адресу Ізраїлю в порушеннях гуманітарного права.

Міністри закордонних справ ЄС вперше взяли участь у “значній” дискусії щодо санкцій проти Ізраїлю на випадок, якщо він не дотримуватиметься міжнародного гуманітарного права, заявив міністр закордонних справ Ірландії Міхал Мартін.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua