В США відреагували на удар Ізраїлю по табору біженців у Рафаху


В США відреагували на удар Ізраїлю по табору біженців у Рафаху

Фото: координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі (Getty Images) Автор: Валерій Савицький

Ізраїльський удар по табору біженців у Рафаху, в результаті якого загинули десятки людей, був руйнівним, але не змусить президента Джо Байдена заморозити додаткові поставки зброї до країни.

Про це заявив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі, повідомляє РБК-Україна з посиланням на брифінг чиновника 28 травня.

“В результаті цього удару в неділю я не бачу жодних змін у політиці”, – заявив журналістам речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.

За його словами, США стежитимуть за розслідуванням інциденту і очікують, що Ізраїль зробить висновки з цього авіаудару. Однак за його словами, бомбардування, яке прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу назвав “трагічною помилкою”, було недостатнім для широкомасштабної військової операції, про наслідки якої США попереджали Ізраїль.

“Ми не підтримуємо і не будемо підтримувати велику наземну операцію в Рафаху, і ми знову були дуже послідовними в цьому питанні. І президент сказав, що якщо це станеться, то це може змусити його ухвалити інші рішення щодо підтримки. Ми не бачили, щоб це сталося”, – зазначив Кірбі.

Він додав, що США не бачать, щоб ізраїльтяни масово проникали на територію Рафаху.

“Ми не бачили, щоб вони входили туди великими підрозділами, великою кількістю військ в колонах і з’єднаннях в якомусь скоординованому маневрі проти численних цілей на землі”, – сказав координатор Ради нацбезпеки.

Додамо, що схожу позицію озвучили у Міністерстві оборони США.

“Ми все ще вважаємо, що події у Рафаху, і те, що роблять (ізраїльські військові. – ред.), має обмежений характер”, – сказала у вівторок заступник речника Пентагону Сабріна Сінгх.

Удар армії Ізраїлю по табору в Рафаху

Ізраїльська армія проводить обмежений наступ на місто Рафах на півдні Сектору Газа, де залишаються останні терористи й підрозділи угруповання ХАМАС, як напали на країну в жовтні 2023 року.

Ізраїльтяни продовжують наступальну операцію, попри заборону Міжнародного кримінального суду, що покликана зберегти життя цивільним людям.

В неділю, 26 травня терористи ХАМАС вперше за кілька місяців запустили вісім ракет з Рафаху по центральній частині Ізраїлю. ЦАХАЛ вдарила у відповідь та ліквідувала двох командирів терористичного угруповання. Однак бомби впали неподалік наметового містечка біженців, виникла пожежа, в якій загинули понад 40 палестинців.

Про те, як під удар Ізраїлю по Рафаху потрапив табір біженців та чим це загрожує – читайте в матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua