У Міноборони Польщі заявили, що Варшава не обмежує використання Україною польської зброї і готує новий пакет допомоги

Україна має право захищатися так, як вважає за потрібне, сказав заступник міністра оборони Польщі Цезарій Томчик.

заступник міністра оборони Польщі Цезарій Томчик

Польща не обмежує використання Україною військової допомоги.

Це заявив заступник міністра оборони Польщі Цезарій Томчик в інтерв’ю Radio ZET, відповідаючи на запитання, чи можна використовувати польську техніку для ударів по території Росії.

“Ми вирішили допомогти Україні у війні, Україна зазнала жорстокого нападу, тому вона має право захищатися так, як вважає за потрібне”, – сказав Томчик.

На його думку, західні країни також мають скасувати подібні обмеження. 

“Польща не застосовує жодних обмежень, коли йдеться про використання українцями польської зброї”, – додав заступник міністра.

Він повідомив, що Варшава уже надала Києву 44 пакети військової допомоги і готує 45-ий. Загальна вартість сягає 15-20 мільярдів злотих.

Удари по території Росії західною зброєю. Яка позиція союзників?

  • Днями генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав союзників, які постачають зброю Україні, скасувати заборону на її використання для ураження військових об’єктів у Росії.
  • Позиції союзників розділилися. Так, італійські урядовці виступили проти ідеї Столтенберга. Проти виступив і канцлер Німеччини Олаф Шольц, а Бельгія заявила, що її винищувачі F-16 Київ має використовувати лише на власній території.
  • Президент Франції Еммануель Макрон виступив на підтримку ініціативи Столтенберга. Міністр оборони Швеції та глави МЗС Фінляндії і Канади теж висловилися за дозвіл для України використовувати їхню зброю проти цілей у Росії, а керівник МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що Захід повинен припинити постійно обмежувати себе у своїй підтримці Україні і дозволити завдавати ударів по військових цілях в Росії.
  • Раніше цього місяця міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже заявила, що є держави, які дають допомогу Києву без заборони атакувати нею територію РФ.

lb.ua

Exit mobile version