Міністри закордонних справ НАТО обговорять сьогодні пакет підтримки Україні і удари углиб РФ

Зустріч міністрів триватиме два дні у Празі.

Міністри закордонних справ НАТО обговорять сьогодні пакет підтримки Україні і удари углиб РФ

Міністри закордонних справ країн НАТО зустрінуться сьогодні у Празі через все частіші заклики до провідних союзників скасувати обмеження, які перешкоджають Києву використовувати західну зброю для ударів усередині Росії, пише The Guardian.

Дводенна зустріч у столиці Чехії має зосередитися на зусиллях із вироблення пакету підтримки для України на саміті НАТО у Вашингтоні в липні.

“Але бурхливі дебати щодо того, чи дозволити Києву використовувати зброю, надіслану західними прихильниками, для ударів усередині Росії, ризикують затьмарити зустріч”, ‒ зазначає видання.

Підписуйтесь на наш Tелеграм канал

США та Німеччина досі відмовлялися дозволити Києву завдати ударів через кордон, побоюючись, що це може наблизити їх до прямого конфлікту з Москвою. Водночас колишній командувач Сухопутних сил США в Європі Марк Гертлінг вважає, що удари Росії по цивільних об’єктах, зокрема по “Епіцентру” у Харкові, підштовхують Штати “до зниження стандартів” застосування американської зброї проти конкретних військових цілей на території РФ.

  • Напередодні засідання, яке розпочнеться у полудні, глава альянсу Єнс Столтенберг неодноразово заявляв, що членам-членам настав час переглянути ці обмеження, оскільки вони перешкоджають здатності Києва захищати себе.
  • Президент Франції Еммануель Макрон у вівторок заявив, що Україні слід дозволити “нейтралізувати” бази в Росії, які використовуються для нанесення ударів.
  • Російський президент Володимир Путін раніше попереджав про “серйозні наслідки”, якщо західні країни дадуть схвалення Україні.

lb.ua