Франція надасть Україні 650 мільйонів євро для підтримки ключових секторів


Франція надасть Україні 650 мільйонів євро для підтримки ключових секторів

Фото: Володимир Зеленський та Еммануель Макрон, президенти України і Франції (Віталій Носач, РБК-Україна) Автор: Володимир Костирін

Президенти України і Франції Володимир Зеленський та Еммануель Макрон підпишуть дві угоди щодо виділення Парижем 650 мільйонів євро у вигляді позик і пожертвувань для Києва з метою підтримки місцевих органів влади та критичної інфраструктури, зокрема енергетичної.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на французьке видання LeMonde.

Очікується, що сторони підпишуть відповідні документи 7 червня.

В Єлисейському палаці зазначили, що перша угода дозволить надати Французькому агентству розвитку “попередні кошти у розмірі 400 мільйонів євро у вигляді позик, і 50 мільйонів у вигляді пожертвувань до 2027 року”, щоб “розширити свою діяльність в Україні”.

Це дозволить надавати підтримку в енергетичному та транспортному секторах України, зокрема для розвитку “адміністративної спроможності”.

Друга угода стосуватиметься створення “фонду підтримки” критичної інфраструктури. Туди буде спрямовано 200 мільйонів євро “для підтримки французьких компаній у майбутніх тендерах” у сферах:

  • енергетики,
  • транспорту,
  • водопостачання,
  • санітарії,
  • охорони здоров’я,
  • сільського господарства.

У Єлисейському палаці розповіли, що ці кошти будуть використані для фінансування “важливих проектів, зміцнення або доповнення несправної енергетичної інфраструктури”, оскільки вони, зокрема, піддаються обстрілам та ударам з боку Росії.

Що передувало

Нагадаємо, нещодавно в Єлисейському палаці розповіли, що президент України Володимир Зеленський відвідає Францію 6 червня.

Зокрема, уточнила французька сторона, глава української держави зустрінеться із французьким колегою Еммануелем Макроном, а також візьме участь у заході на честь 80-ї річниці висадки союзників у Нормандії.

Додамо, раніше західні ЗМІ писали, що Макрон та президент США Джо Байден обговорять можливе використання заморожених активів РФ для допомоги Україні.

Також ми повідомляли, що 5 червня прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надасть Україні 300 мільйонів євро для ремонту пошкоджених від російських атак енергетичних об’єктів.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua