США запровадили нові санкції проти Росії. У список внесли понад 300 осіб і фірм (доповнено)

Обмежувальні заходи торкнулися енергетичної, банківської галузі та ІТ.

Сполучені Штати Америки 12 червня запровадили нові санкції проти Росії. 

Як повідомив Державний департамент США, у список внесли понад 300 фізичних та юридичних осіб, щоб запобігти ухилянню держави-агресора від обмежувальних заходів. Санкції, зокрема, спрямовані на організації у третіх країнах, серед яких Китай.

Такий крок США має обмежити “майбутні прибутки Росії від енергетики, оскільки попередні санкції зупинили розвиток російського проєкту «Арктик СПГ-2» та інших майбутніх російських енергетичних проєктів”. Також обмежувальні заходи спрямували проти оборонно-промислової бази РФ, білоруських підприємств, які підтримують російську військову машину, і осіб, причетних до депортації українських дітей.

Міністерство фінансів США повідомило, що під санкціями опинилися, зокрема, банки “ВТБ”, “Сбербанк”, «Промсвязьбанк» та його офіси в Китаї, Киргизстані та Індії, Московська біржа і пов’язані з нею організації, страхова компанія «СОГАЗ», Національний розрахунковий депозитарій та Національний кліринговий центр, газові свердловини «Арктік СПГ-1» та «Арктік СПГ-3», Уралвагонзавод, Кіровенергомаш, Муромський машинобудівний завод, сім компаній, що базуються в КНР, які постачали товари для підтримки війни РФ в Україні, а також голова Гагаузької автономії у Молдові Євгенія Гуцул. 

Крім того, Штати ввели заборону на постачання програмного забезпечення та ІТ будь-якій особі у Росії. А ще попередили про підвищення ризику вторинних санкцій для іноземних фінансових установ.

Доповнення. Глава Національного банку України Андрій Пишний зауважив, що Мосбіржа є основним гравцем російського ринку для торгівлі валютою та IPO російських компаній. Санкції проти неї значно ускладнять доступ РФ до ринків капіталу та проведення розрахунків.

Щодо підвищення ризику вторинних санкцій, то, за словами Пишного, в зоні ризику опинились усі іноземні банки, які співпрацюють із санкційними особами РФ.

“Указ Президента США № 14114 у грудні 2023 року запровадив можливість застосування вторинних санкцій США до іноземних фінансових установ, які проводять / сприяють проведенню трансакцій або надають послуги особам, що пов’язані з військово-промисловою базою РФ. Відтепер для цілей застосування вторинних санкцій США будь-яка особа, до якої застосовано санкції США в межах санкційної програми щодо Росії, вважається пов’язаною з російським військово-промисловим сектором,” – прокоментував глава НБУ.

lb.ua

Exit mobile version