Перші партії снарядів у рамках ініціативи Чехії вже прибувають до України, – міністр

Фото: міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський (Віталій Носач, РБК-Україна) Автор: Наталія Юрченко

Перші партії артилерійських боєприпасів, закуплених за ініціативою Чехії, вже прибувають до України. У Чехії вважають, що цього року зможуть закупити та передати значну кількість снарядів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на міністра закордонних справ Чехії Яна Ліпавського в інтервʼю “Радіо Свобода”.

“Щиро кажучи, перші партії боєприпасів прибувають до України цими днями. Тож цього року ми зможемо закупити та безперервно постачати значну кількість боєприпасів”, – сказав він.

Міністр додав, що Чехія через різні канали передала Україні понад мільйон снарядів.

За словами глави МЗС, вже 20 країн зобов’язалися брати участь в ініціативі з закупки артилерійських боєприпасів для української армії. П’ять держав надіслали кошти, це дає змогу укладати контракти. Гроші надіслали Німеччина, Нідерланди, Данія, Португалія та Канада. Ці угоди вже у процесі виконання.

“Отже, нам потрібно перейти від обіцянок і співчуття до угоди, яку підпишуть і профінансують, що сьогодні є певним викликом, який ви, напевно, маєте на увазі. Тому я сподіваюся, що ми будемо рухатися до цього. Ми знаємо, що Україна потребує багато боєприпасів великого калібру, і у нас є велика можливість. Тому ми сподіваємося, що укладемо більше таких угод”, – додав Ліпавський.

Що відомо про ініціативу Чехії

У квітні 2024 року Чехія заявила про створення ініціативи з закупівлі артилерійських снарядів для України у третіх країнах. Планувалося, що у рамках програми буде закуплено 800 тисяч боєприпасів. Чехія закликала партнерів приєднатися до ініціативи.

Очікувалося, що перші партії снарядів надійдуть в Україну у травні, але виникли затримки.

Глава чеської оборонної компанії CSG Міхал Стрнад пояснили, що затримки виникли через низьку якість боєприпасів.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version