США запросили арабських та ізраїльських міністрів на саміт НАТО у Вашингтоні, – FT

Фото: президент США Джо Байден (Getty Images) Автор: Валерія Поліщук

Сполучені Штати запросили міністрів закордонних справ Ізраїлю та кількох арабських країн на саміт НАТО, який пройде у Вашингтоні наступного місяця, і тим самим посилили напруженість у зв’язку з війною в Секторі Газа.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Financial TImes.

За даними видання, саміт надає президенту США Джо Байдену можливість продемонструвати свою політику зміцнення міжнародних партнерств і альянсів Вашингтона. Але він також продемонструє те, що багато дипломатів вважають протиріччями в позиції Вашингтона щодо України та війни між Ізраїлем і ХАМАСом.

У той час як країни-члени НАТО одностайні в підтримці України в її боротьбі з Росією, багато членів і партнери НАТО глибоко розділені з приводу війни Ізраїлю з ХАМАСом у Газі.

Зазвичай НАТО запрошує на щорічну зустріч хоча б деяких своїх партнерів, але на ювілейний саміт США запросили міністрів закордонних справ із 31 країни, що підтримує партнерські відносини з альянсом, включно з Японією, Австралією і Південною Кореєю, частково для того, щоб запобігти можливій напруженості у зв’язку із запрошенням Ізраїлю.

Серед запрошених арабських країн – Єгипет, Йорданія, Катар, Туніс, Об’єднані Арабські Емірати і Бахрейн.

Саміт НАТО

У столиці США відбудеться ювілейний саміт НАТО, присвячений 75-річчю створення Північноатлантичного альянсу. Ця знаменна подія знаменує собою непорушну прихильність країн-членів справі забезпечення миру і безпеки в Європі та за її межами.

Для України цей саміт має особливе значення. Очікується, що лідери країн НАТО підтвердять свою непохитну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України в умовах триваючої російської агресії.

Як зазначив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, Заходу необхідно продемонструвати Росії рішучість вести довгостроковий конфлікт, якщо буде потрібно, і надати Україні всебічну допомогу в її прагненні до свободи й демократії.

Раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг говорив, що альянс створить постійну структуру для організації постачання зброї Україні та їх фінансування.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version