Вибори до парламенту Австрії призначили на вересень

Це лише п’ятий випадок в історії, коли Національна рада пройде повний п’ятирічний цикл.

Парламент Австрії

Нижня палата австрійського парламенту, Національна рада, призначила дату чергових виборів. Визначати новий склад законодавчого органу громадяни будуть 29 вересня.

Як пише Укрінформ, в повоєнній історії республіки це лише п’ятий випадок, коли парламент допрацює до кінця 5 років своїх повноважень. Дострокові вибори не завжди були пов’язані з політичними кризами: іноді депутати самі вирішували, на яку дату їм вигідніше призначити волевиявлення.

Керівна Австрійська народна партія канцлера Карла Негаммера навряд збереже владу: згідно з опитуваннями, вона поступається правим популістам з Партії свободи та може навіть фінішувати позаду соціал-демократів. Для України це скоріше погані новини: фаворити перегонів використовували під час агітації риторику проти допомоги нашій державі.

Також прохідний бар’єр у 4% потенційно долають “зелені”, ліберали і “Пивна партія”, яка колись створювалася як жарт, а нині стала одним із помітних гравців у політиці. Також вперше за довгий час до парламенту можуть потрапити комуністи – вони поки набирають близько 3%. 

В Австрії право голосу мають громадяни, які досягнули 16-річного віку. Загалом на дільницях у вересні чекатимуть на понад 6 мільйонів виборців. 

  • Австрія використовується Росією як база для роботи дипломатів-шпигунів.
  • Канцлер Негаммер заявив, що атаки України по території Росії є допустимими з точки зору міжнародного права.

lb.ua

Exit mobile version