Росія з 1 липня взяла на себе головування в Радбезі ООН і використає це для проєкції влади, – ISW

Головування в організації кожного місяця беруть на себе по черзі 15 її членів.

Росія з 1 липня взяла на себе головування в Радбезі ООН і використає це для проєкції влади, - ISW

Радбез ООН, Лавров (архівне фото)

Росія взяла на себе одномісячне головування в Раді безпеки ООН і, ймовірно, використовуватиме це для проєкції влади в міжнародній системі, “як це було історично”.

Про це повідомляє “Радіо Свобода” з посиланням на черговий звіт американського Інституту вивчення війни (ISW).

В ISW зазначають, що попереднє головування в Раді безпеки ООН – у квітні 2023 року – Росія використала для розвитку кількох наративів щодо бажаного впливу в міжнародній системі. Аналітики також говорили, що Росія використовує своє право вето як основу для проєкції влади.

«Вето в руках агресора – ось те, що загнало ООН у глухий кут»

“Кілька високопоставлених російських посадовців нещодавно розпочали інформаційні операції, спрямовані на те, щоб відвести відповідальність за добре задокументовані порушення Росією міжнародного права, вчинені в Україні, ймовірно, готуючи умови для майбутнього головування в Радбезі ООН”, – йдеться у звіті.

Як відомо, головування у Радбезі кожного місяця беруть на себе по черзі 15 його членів. У МЗС Росії вже заявили, що міністр закордонних справ Сергій Лавров головуватиме на дебатах РБ ООН 16 і 17 липня.

  • У січні представники урядів понад 40 країн засудили лицемірство Росії в Радбезі ООН. Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця заявив, що постійні члени Ради Безпеки ООН не готові не лише до практичних кроків щодо позбавлення РФ усіх повноважень, а й до початку політичної дискусії на цю тему. 

lb.ua