В Австралії заарештували військовослужбовицю за шпигунство на користь Росії

Ілюстративне фото (Getty Images) Автор: Валерія Поліщук

Австралійську військовослужбовицю та її чоловіка було заарештовано за підозрою в шпигунстві на користь Росії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на ВВС.

Слідчі стверджують, що подружжя – обидва громадяни Австралії російського походження – отримало матеріали Австралійських сил оборони (ADF), щоб поділитися ними з Москвою. Однак австралійська поліція стверджує, що “жодної суттєвої компрометації” військових секретів виявлено не було.

Це перший випадок, коли суворіші закони про іноземне втручання, запроваджені в Австралії у 2018 році, були використані для висунення звинувачень у шпигунстві.

Кіра Корольова, 40-річна рядова армії, та її 62-річний чоловік Ігор Корольов постали перед судом у Брісбені за одним обвинуваченням у підготовці до злочину шпигунства, що передбачає максимальний термін тюремного ув’язнення в 15 років.

Комісар Федеральної поліції Австралії Ріс Кершоу розповів, що пара прожила в Австралії понад десять років до передбачуваного правопорушення, і обидва стали громадянами кілька років тому.

Ігор працював самозайнятим робітником, а Кіра була техніком з інформаційних систем в армії, для чого, за словами поліцейських, у неї був допуск.

Кершоу стверджує, що вона таємно вирушила в Росію, перебуваючи у відпустці в ADF, а потім доручила Ігорю отримати доступ до її робочого рахунку і відправити секретні матеріали, щоб вона могла переслати їх російській владі.

Шпигуни РФ у західних країнах

Раніше в Румунії затримали шпигуна, який передавав Москві секретні дані щодо військової допомоги, призначеної для України. За наявною інформацією, він збирав відомості про характеристики та кількість озброєння, а також маршрути його доставки.

Одночасно в Австрії за підозрою у шпигунстві на користь Росії було заарештовано колишнього офіцера Федерального відомства із захисту конституції та боротьби з тероризмом. Австрійська влада поки не розголошує подробиці справи, але повідомляється, що вона могла мати доступ до інформації про діяльність російських спецслужб на території країни.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version