CNN: Верховний суд США поновив участь Трампа у праймериз у Колорадо

Це означає, що республіканські виборці штату Колорадо зможуть обрати Трампа як свого кандидата на президентських виборах цього року на праймериз.

колишній президент США Дональд Трамп після свого виступу перед прихильниками в університеті Нью-Гемпшира, США, 16 грудня 2023

Верховний суд США скасував рішення найвищого суду Колорадо і дозволив Дональду Трампу взяти участь у внутрішньопартійних виборах у цьому штаті. 

Про це йдеться у матеріалі CNN.

Зазначається, що таке рішення суду означає, що завтра, 5 березня, республіканські виборці штату Колорадо зможуть обрати Трампа як свого кандидата на президентських виборах цього року на праймериз.

Верховний суд Колорадо ухвалив рішення, ґрунтуючись на пункті 3 14-ої поправки до Конституції США, яка забороняє обиратись на посади тим, хто був причетний до “повстання чи заколоту”. Під цей пункт, на думку суддів Колорадо, підпадала роль Трампа у подіях 6 січня 2021 року, коли тисячі людей штурмували будівлю Капітолія, вимагаючи скасувати результати президентських виборів у США.

  • Внутрішньопартійні вибори завершаться у червні. У липні пройде з’їзд Республіканської партії, на якому оголосять кандидата у президенти, у серпні – з’їзд Демократичної партії. Вибори президента США заплановані на 5 листопада 2024 року.
  • 29 лютого суддя штату Іллінойс заборонив Дональду Трампу брати участь у праймеріз Республіканської партії. Після Колорадо та Мена це вже третій випадок, коли експрезидента викреслюють з бюлетеня.
  • У штаті Мічиган відбулися праймеріз обох головних американських партій. За попередніми підсумками, переможцями стали Дональд Трамп та Джо Байден. Майже 20% з них обрали у бюлетені варіант “не підтримую жодного”.
  • Також трамп переміг на праймеріз від Республіканської партії в Південній Кароліні. Він обійшов свою конкурентку від республіканців, колишнього посла в ООН, Ніккі Гейлі.

lb.ua

Exit mobile version