Лідер “Грузинської мрії” відмовився зустрічатися з представниками Конгресу США

Іванішвілі озвучив американцям причину своєї відмови.

Бідзіна Іванішвілі

Лідер “Грузинської мрії”, олігарх Бідзіна Іванішвілі відмовився зустрітися з представниками Конгресу США – головою комітету з розвідки Палати представників Майком Тернером і сенаторкою від штату Нью-Гемпшир Джин Шахін, передає “Грузия Online”.

Шахін зазначила, що, наскільки їм зрозуміло, головною особою, яка ухвалює рішення у Грузії, є Іванішвілі. 

“Ми просили про зустріч із паном Іванішвілі, він відмовився… Коли я була тут, близько 18 місяців тому, Грузія почала запроваджувати російський закон. Тоді я висловила стурбованість щодо цього закону. Я також згадала, що ухвалення цього закону призведе до відповідальності, вплине на наші стосунки. На жаль, зараз ми бачимо це в результаті зусиль уряду”, – сказала сенаторка.

За її словами, складно зрозуміти, чому в країні, якої окупована Росією, було ухвалено проросійський закон.

“У державі, 20% території якої окуповані Росією, уряд ухвалює закон, який відображає дії Росії та суперечить волі громадян. Я цього не розумію. Те, що ми чуємо від грузинського народу, вони проти цього [російського закону]. Ми говорили, що це матиме результати, це те, що зараз відбувається”, – додала Шахін.

Згодом прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе повідомив, що Іванішвілі пояснив причину своєї відмови американській делегації. Про цю причину може дізнатися громадськість, якщо цього захочуть сам олігарх і представники Конгресу.

“Бідзіна Іванішвілі дуже чітко пояснив причини … безпосередньо нашим американським партнерам. Щодо того, наскільки ці пояснення можуть стати публічним, залежить від Бідзіни Іванішвілі, залежить від наших американських партнерів”, – наголосив Кобахідзе.

  • У липні стало відомо, що Сполучені Штати Америки заморозили надання Грузії допомоги розміром 95 мільйонів доларів через “антидемократичні дії” грузинської влади.
  • Йдеться про, зокрема, закон про “іноагентів”, який попри масові протести таки ухвалив парламент. Наразі опозиція намагається через суд скасувати закон.
  • Євросоюз, який у грудні надав Грузії статус країни-кандидата до європейського блоку, заявив, що ухвалення закону несумісне з цінностями ЄС і зруйнує надії країни на членство у блоці, а посол Євросоюзу в Грузії Павло Герчинський наголосив, що наразі вступ Грузії до ЄС призупинено.
  • Проте глава МЗС Грузії стверджує, що країна рухається до Євросоюзу.
  • Тим часом розслідувачі грузинського Transparency International з’ясували, що у колишнього прем’єра Грузії, засновника владної партії “Грузинська мрія” Бідзіни Іванішвілі є чимало елітної нерухомості у Москві та Підмосков”ї на 15 млн доларів.

lb.ua

Exit mobile version