ХАМАС втрачає віру в США як посередника у переговорах про припинення вогню в Газі, – ЗМІ

Фото: ХАМАС (Getty Images) Автор: Едуард Ткач

Терористичне угруповання ХАМАС втрачає віру у здатність США виступити посередником у припиненні вогню в Газі перед новим раундом переговорів, який заплановано цього тижня.

Про це заявив високопоставлений представник ХАМАС Усама Хамдан, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Associated Press.

За його словами, ХАМАС візьме участь лише в тому випадку, якщо переговори будуть зосереджені на реалізації пропозиції, яку виклав президент США Джо Байден у травні цього року і яка схвалена на міжнародному рівні.

Видання зазначає, що США назвали її пропозицією Ізраїлю і ХАМАС погодився з ним. Однак Ізраїль заявив, що промова Байдена не повністю відповідала самій пропозиції. Згодом обидві сторони запропонували зміни, що призвело до того, що кожна з них звинуватила іншу у перешкоджанні угоди.

ХАМАС особливо чинить опір вимозі Ізраїлю зберегти постійну військову присутність у двох стратегічних районах Гази після припинення вогню, умови якого були оприлюднені лише в останні тижні.

“Ми поінформували посередників, що… будь-яка зустріч має ґрунтуватися на обговоренні механізмів реалізації та встановленні термінів, а не на переговорах про щось нове. Інакше ХАМАС не бачить причин для участі”, – сказав Хамдан, який є членом політбюро терористичної організації, куди входять головні політичні лідери групи та який визначає її політику.

Як пише AP, у середу ввечері було не ясно, чи візьме ХАМАС участь у переговорах, які розпочнуться вже сьогодні, у четвер.

Інтерв’ю Хамдану відбулося на тлі нових зусиль щодо припинення війни, викликаних нападом на Ізраїль 7 жовтня, під час якого бойовики під керівництвом ХАМАС убили 1200 осіб та потягли близько 250 заручників до Гази. Ізраїль відповів руйнівним бомбардуванням та наземним вторгненням, внаслідок якого загинуло близько 40 000 палестинців та були спустошені великі ділянки території.

Тепер виникли побоювання, що конфлікт може перерости у повномасштабну війну.

Чому виникла ескалація

Нагадаємо, що після вбивства лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії та командира “Хезболли” Фуада Шукри, ситуація на Близькому Сході загострилася ще більше. Іран звинуватив у діяннях Ізраїль, який ніяк не прокоментував свою причетність, але визнав її в коментарі представникам США.

Відомо, що Іран активно готується “відповісти” Ізраїлю. Точні терміни невідомі, але у світі побоюються ескалації конфлікту.

Водночас нещодавно новий лідер ХАМАС Ях’я Сінвар через посередників повідомив Ізраїлю про бажання проведення переговорів для припинення вогню. Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху готовий укласти угоду, однак ізраїльські служби безпеки ставляться до таких заяв скептично.

Раніше РБК-Україна писало, що що ЦАХАЛ ліквідував старшого командира угруповання ХАМАС в Лівані Самера Махмуда аль-Хаджа.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version