Вісім країн ЄС стурбовані пом’якшенням в’їзду громадян Росії та Білорусі в Угорщину

Фото: прапор Угорщини (Getty Images) Автор: РБК-Україна

Вісім країн ЄС звернулися до єврокомісарки з питань внутрішніх справ Ілви Йоганссон. Вони стурбовані рішенням Угорщини, яке пом’якшує візовий режим для громадян Росії та Білорусі.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на лист, який в Х оприлюднив глава МЗС Естонії Маргус Тсахкна.

Документ підписали голови МЗС, міністри внутрішніх прав та юстиції Латвії, Естонії, Швеції, Литви, Норвегії, Фінляндії, Ісландії та Данії.

Вони назвали рішення Угорщини невиправданим та нагадали, що Росія продовжує вести війну проти України та постійно порушує міжнародне право.

“Окрім цього, Росія активізувала агресивні гібридні дії проти ЄС та країн Шенгенської угоди. Серед них – диверсії, акти насильства, провокації на кордонах із залученням мігрантів”, – йдеться у тексті листа.

Також посадовці повідомили, що на нещодавньому саміті НАТО країни погодились, що подібні рішення щодо пом’якшення в’їзду громадян РФ та РБ в європейські держави становлять загрозу безпеці.

Вони привітали те, що в Єврокомісії цим питанням вже зацікавились.

“Відповідь Угорщини, ваш аналіз та наступні кроки матимуть надзвичайне значення для забезпечення нашої безпеки”, – зазначили представники країн.

Фото: лист представників Латвії, Естонії, Швеції, Литви, Норвегії, Фінляндії, Ісландії та Данії до єврокомісарки з питань внутрішніх справ Ілви Йоганссон (x.com Tsahkna).

Що передувало

Після візиту угорського прем’єра Віктора Орбана до Москви Угорщина вирішила спростити умови в’їзду для громадян Росії та Білорусі. Тепер вони включені до програми угорської “національної карти”. Її видають на 2 роки з можливістю продовження для тих, хто хоче працювати в Угорщині.

На рішення Будапешта відреагував голова найбільшої партії Європарламенту “Європейська народна партія” Манфред Вебер, який закликав терміново вжити необхідних заходів проти Угорщини за видачу віз РФ. Європарламент також був цим рішенням стурбований.

Видання Politico повідомило, що Угорщину за пом’якшення в’їзду громадян Росії та Білорусі можуть виключити із Шенгенської зони.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version