Дочірня компанія Росатома, розташована у Нідерландах, приносить мільйонні прибутки РФ

Наприклад, у 2022 році нідерландські філія отримала 240,6 мільйона доларів прибутку.

Росатом

Росатом використовує нідерландську дочірню компанію Uranium One Cooperative для переміщення сотень мільйонів доларів прибутків, повідомляє видання NOS.

Про це свідчать дані з нещодавно опублікованого річного звіту філії.

Частина коштів потрапляє до російської скарбниці і таким чином Росія отримує вигоду від залежності Європи від російської атомної енергетики. У зв’язку з цим західні уряди наразі не наважуються вводити санкції проти Росатому. Так, ця державна компанія РФ із часткою ринку 35% є найбільшим постачальником збагаченого урану у світі.

Повністю замінити російську частину ланцюжка постачань поки неможливо. Особливо, коли йдеться про переробку відпрацьованого урану, тож послуги росіян наразі є єдиним варіантом. З 2022 року у Великій Британії ведуться роботи з будівництва заводу, здатного забезпечити альтернативу.

Через Uranium One Cooperative Росатом активно займається видобутком ядерної сировини у Казахстані і Танзанії. З цих країн прибутки надходять до Нідерландів, а потім опиняються у Росії. Наприклад, у 2022 році нідерландські філія отримала 240,6 мільйона доларів прибутку.

Дослідження норвезької екологічної організації “Беллона” показало, що європейський імпорт ядерного палива з Росії минулого року збільшився вдвічі. Зокрема, у Словаччині та Чехії значно зріс імпорт із Росії, можливо, в очікуванні майбутніх санкцій.

lb.ua

Exit mobile version