Радник Байдена Салліван вважає, що мирний план не має бути нав’язаний Україні ззовні

За його словами, припущення про те, що війну в Україні можна завершити “за один день ззовні”, не відповідають дійсності.

Радник Байдена Салліван вважає, що мирний план не має бути нав'язаний Україні ззовні

Джейк Салліван

Мирний план щодо завершення війни не має бути нав’язаний Україні ззовні.

Як заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван на “Ялтинській європейській стратегії” (YES), нав’язаний план “не є справедливим та стійким”, передає Politico.

“Я вважаю, що будь-який мирний план, спрямований на те, щоб по суті нав’язати мир народу України, який суперечить основним принципам суверенітету та територіальної цілісності, демократії та свободи, не є справедливим та стійким”, — сказав Салліван.

Він відзначив, що український уряд має стати лідером у питанні завершення війни, а припущення про те, що війну в Україні можна завершити “за один день ззовні”, не відповідають дійсності.

“Будь-хто, хто виходить уперед і каже, що може зупинити українську війну за один день ззовні, має поставити запитання, на чиєму боці він збирається її вирішувати.”І я думаю, що це має викликати справжнє занепокоєння”, – зауважив Салліван, додавши, що не мав на увазі конкретно заяви кандидата у президенти США Дональда Трампа.

  • Свої “мирні плани” озвучували, зокрема, Китай, Угорщина, Бразилія, причому, без консультацій із українською стороною.
  • Україна наполягає на своїх вимогах. Зеленський, коментуючи днями китайсько-бразильський мирний план, назвав його деструктивним.
  • У червні цього року два ключові радники Дональда Трампа з питань національної безпеки представили йому план припинення війни Росії в Україні ‒ у разі його перемоги на президентських виборах. Цей план передбачає, що Україна отримуватиме американську зброю, лише якщо вступить у мирні переговори з Росією. Водночас Сполучені Штати попередять Москву, що будь-яка відмова від переговорів призведе до посилення підтримки України з боку американців.
  • Нещодавно Зеленський сказав, що йому нічого невідомо про те, що канцлер Німеччини Олаф Шольц нібито створив свій мирний план, при який писала італійська преса.

lb.ua