Росія намагалася використати зустріч з главою Червоного Хреста для поширення пропаганди, – ISW

Фото: президент МКЧХ Мір’яна Сполярич (icrc.org) Автор: Вадим Ребрина

Російські офіційні особи намагалися використати зустріч з Міжнародним комітетом Червоного Хреста (МКЧХ), щоб узаконити окупацію Росією України та поширити неправдиві наративи про нібито порушення прав людини українцями.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

Президент МКЧХ Мір’яна Сполярич зустрілася з російськими офіційними особами, зокрема з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, уповноваженим Кремля з прав дитини Марією Львовою-Бєловою, ордер на арешт якої видав Міжнародний кримінальний суд, уповноваженим Росії з прав людини Тетяною Москальковою та президентом Російського Червоного Хреста (РЧХ) Павлом Савчуком в Москві 17 вересня.

Сполярич повторила, що держави повинні дотримуватися міжнародного гуманітарного права, в тому числі шляхом надання МКЧХ доступу до військовополонених, і наголосила на необхідності захисту гуманітарних працівників після нещодавньої загибелі трьох співробітників МКЧХ внаслідок обстрілу на лінії фронту в Донецькій області.

Водночас МЗС Росії стверджувало, що зустріч була зосереджена на гуманітарних питаннях Близького Сходу, Африканського Рогу, Сахеля, Європи та Азії, а також діяльності МКЧХ в Росії.

У російському МЗС стверджували, що російська делегація на зустрічі говорила про нібито порушення українцями прав людини, в тому числі щодо поводження з військовополоненими та цивільним населенням.

ISW зазначає, що є велика кількість повідомлень про жорстоке поводження російських військових з українськими військовополоненими та їх страти, незаконну депортацію українських цивільних осіб і дітей до Росії. Також РФ не повністю відкрила свої об’єкти, де утримуються військовополонені, для інспекторів МКЧХ, тоді як Україна регулярно відкривала свій головний табір для військовополонених.

Український омбудсмен Дмитро Лубінець у липні 2024 року заявив, що більшість українських військовополонених, які повернулися додому в Україну, повідомляють, що не бачили та не спілкувалися з представниками МКЧХ, перебуваючи в полоні.

Раніше російські офіційні особи намагалися використати візит генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Гроссі на Курську атомну електростанцію (КАЕС), щоб неправдиво представити Україну загрозою радіаційного інциденту, який, на думку росіян, підірве підтримку України Заходом.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version