Чому Єврокомісія подає на Угорщину до суду?

Європейська комісія подала позов проти Угорщини до Суду ЄС через закон про "захист суверенітету", який, на думку комісії, порушує право Євросоюзу.

Чому Єврокомісія подає на Угорщину до суду?

Європейська комісія подала позов проти Угорщини до Суду ЄС через закон про “захист суверенітету”, який, на думку комісії, порушує право Євросоюзу, повідомляє “Кіровоград Кропивницький” з посиланням на прес-службу Єврокомісії.

Закон створює “Офіс захисту суверенітету”, який розслідує діяльність, нібито пов’язану з втручанням інших країн або організацій у внутрішні справи Угорщини.

Закон також обмежує діяльність організацій, які одержують іноземне фінансування, що, на думку Єврокомісії, може вплинути на вибори та волю виборців. У відповідь на скарги Угорщина заявила, що закон не порушує норм ЄС, але комісія вважала відповідь незадовільною.

Єврокомісія стверджує, що закон порушує фундаментальні права, закріплені у Хартії ЄС, такі як право на приватне життя, свободу слова та об’єднань, а також кілька економічних свобод та законодавство ЄС щодо захисту даних. Закон також суперечить Директивам ЄС щодо електронної комерції та послуг. Закон був запропонований правлячою партією Угорщини у 2023 році та спрямований проти іноземного втручання у політику країни. Єврокомісія надасть постраждалим від повеней країнам доступ до 10 млрд євро.

Єврокомісія анонсувала три способи продовження санкцій проти Росії.

Exit mobile version