Миротворці ООН залишаються на півдні Лівану, де триває операція Ізраїлю

Фото: у Лівані залишаються миротворці ООН попри заклик Ізраїлю відійти (Getty Images) Автор: Володимир Костирін

Миротворці Організації Об’єднаних Націй (ООН) на півдні Лівану залишаються на своїх місцях та продовжують діяльність. Перед тим Ізраїль закликав до переведення “блакитних шоломів” з цього регіону, де проводить операцію.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

За словами глави миротворчої місії ООН Жана-П’єра Лакруа у четвер, миротворці “продовжують робити все можливе для виконання свого мандату Ради Безпеки в явно дуже складних умовах”.

Представник ООН зазначив, що миротворці на півдні Лівану наразі забезпечують єдиний зв’язок між військовими країнами.

Він додав, що готові плани на випадок непередбачених обставин.

Місія UNIFIL уповноважена Радою Безпеки допомагати ліванській армії утримувати територію вільною від зброї та озброєного персоналу, крім ліванських військових.

Зазначається, що це спричинило тертя з підтримуваною Іраном організацією “Хезболла”, яка фактично контролює південний Ліван.

Що передувало

Раніше цього тижня в Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) закликали миротворців ООН підготуватися до передислокації більш ніж на 5 км від кордону між Ізраїлем і Ліваном, відомого як “блакитна лінія”.

За даними агентства Reuters, ізраїльські військові просили миротворців відійти “якнайшвидше, щоб зберегти вашу безпеку”. Так, нагадаємо, на півдні Лівану триває операція ЦАХАЛ проти об’єктів “Хезболли”.

Заява місії ООН

Як заявив журналістам керівник миротворчої місії ООН Лакруа, миротворці наразі “залишаються на своїх позиціях, усі вони”.

“Сторони зобов’язані поважати безпеку миротворців, і я хочу на цьому наполягати”, – наголосив він

Також Лакруа сказав, що UNIFIL продовжує підтримувати зв’язок з обома країнами – Ліваном та Ізраїлем, назвавши місію “єдиним каналом зв’язку” між ними.

Додамо, що місія працювала над захистом цивільного населення та підтримкою безпечного пересування громадян та доставки гуманітарної допомоги.

“Блакитні шоломи” у Лівані

Миротворці ООН діють між річкою Літані на півночі та Блакитною лінією на півдні.

Згідно з інформацією на веб-сайті, місія налічує понад 10 тисяч осіб – військовослужбовців з 50 країн і близько 800 цивільних співробітників.

Нагадаємо, Армія оборони Ізраїлю закликала мешканців понад 20 міст на півдні Лівану негайно евакуюватись зі своїх домівок у четвер, оскільки вони продовжували свою військову операцію у регіоні, та завдала ударів по об’єктах “Хезболли” в передмісті Бейрута.

Додамо, 3 жовтня начальник Генштабу Ізраїлю заявив, що ЦАХАЛ сповна рішучості знищити інфраструктуру “Хезболли” на півдні Лівану. За його словами, бойовикам не дозволять залишатися біля ізраїльського кордону.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version