За рік США витратили майже $18 млрд на військову допомогу Ізраїлю

Від 1959 року Штати надали Ізраїлю 251,2 мільярда доларів США.

Бійці ЦАХАЛ. Фото ілюстративне

Сполучені Штати витратили щонайменше 17,9 мільярдів доларів на військову допомогу Ізраїлю від 7 жовтня 2023 року.

Про це йдеться у звіті проєкту Costs of War університету Брауна, пише АР.

Ізраїль є найбільшим отримувачем військової допомоги США в історії. Штати надали цій країні 251,2 мільярда доларів США із 1959 року. А 17,9 мільярда доларів, витрачених із 7 жовтня 2023 року є найбільшою військовою допомогою, надісланою Ізраїлю за один рік. 

Допомога США з початку війни в Газі включає військове фінансування, продаж зброї, надання озброєння на щонайменше 4,4 мільярда доларів із запасів США та передачу використаного обладнання.

Значну частину переданої у цьому році американської зброї становили боєприпаси: від артилерійських снарядів до високоточних бомб.

Ще до 4 мільярдів доларів США витратили на оновлення ізраїльських систем протиракетної оборони “Залізний купол” і “Праща Давида”.

На відміну від публічно задокументованої військової допомоги Сполучених Штатів Україні, неможливо отримати повну інформацію про те, скільки точно озброєння надали США Ізраїлю з 7 жовтня минулого року, тому 17,9 мільярда доларів є “частковою цифрою”.

США взяли на себе зобов’язання щорічно надавати Ізраїлю та Єгипту мільярдну військову допомогу від моменту підписання мирного договору у 1979 році, а також згідно із договором, укладеним адміністрацією Обами, яким США надають Ізраїлю щорічно 3,8 мільярда доларів до 2028 року.

  • У серпні США виділили Ізраїлю 3,5 млрд доларів на придбання американської зброї та військового обладнання.
  • А через декілька днів США схвалили можливий продаж Ізраїлю винищувачів та іншої військової техніки на суму понад 20 млрд доларів.
  • 7 жовтня 2023 року ХАМАС розпочав війну проти Ізраїлю і розпочав широкомасштабне вторгнення в населені пункти поблизу Гази, зруйнувавши частину прикордонного захисного муру і випустивши при цьому тисячі ракет по Ізраїлю.

lb.ua

Exit mobile version