BBC: Китай може використовувати Камбоджу як власну військову базу

Уряд Камбоджі заперечує це та каже, що корвети КНР розміщені там для навчань. 

США занепокоєні можливим розширенням військової присутності Китаю у Південно-Китайському морі. Протягом цього року на військово-морській базі Реам у Камбоджі пришвартовані два корвети флоту КНР – 1500-тонн кораблі стоять біля нового китайського пірсу, достатньо великого, аби вмістити і значно більші судна, пише BBC.

Ці кораблі або ж ідентичні їм пришвартовані більшу частину року. Камбоджа стверджує, що вони потрібні для навчань “Золотий дракон”, і що китайська присутність на “Ремі” не є постійною, тож не можна вважати це китайською базою.

На березі є інші об’єкти, також збудовані Китаєм, які може використовувати китайські ВМС. Уряд Камбоджі неодноразово заперечував таку можливість, мовляв, будь-яка іноземна військова присутність суперечить конституції. Камбоджа стверджує, що база Реам відкрита для використання всіх дружніх флотів.

Китай може використовувати Камбоджу як власну військову базу

Аналітик Королівської академії Камбоджі Сеун Сем сказав, що Камбоджа – маленька країна, і її військові можливості обмежені. 

ВМС Китаю мають більше кораблів, ніж США, і стрімко нарощують морську могутність. Однак Пекін має лише одну закордонну морську базу – в африканській Джибуті. У США ж їх аж близько 750, зокрема в тій же Джибуті, як і в країнах, територіально близьких до Китаю – Японії та Південній Кореї. США вважають, що ця нерівність змінюється через державну амбіцію КНР бути глобальною військовою силою.

Раніше США фінансували базу Реам – щорічно на її модернізацію надавали десятки мільйонів. Але після 2017 року допомогу скоротили через ув’язнення і вигнання опозиційних лідерів Камбоджі. Відтоді Камбоджа почала все більше зближуватися з Китаєм, приймаючи його допомогу та інвестиції, а також раптово скасувала регулярні спільні військові навчання з американцями. Натомість країна проводить навчання “Золотий дракон” – із КНР. 

lb.ua

Exit mobile version